ГолосUA
10:10 09/08/2009

У Харкові інвалідів зору позбавляють права на работу

Харківська обласна офтальмологічна медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) безпідставно визнає більшість незрячих психічно неповноцінними, нездатними пересуватися, обслуговувати себе, навчатися, працювати тощо.

Про це «Дзеркалу тижня» заявив харків’янин, інвалід по зору Денис Петров.

За його словами, Харківська обласна офтальмологічна МСЕК на чолі з головою комісії Ольгою Федосєєвою приписує незрячим серйозні вади, яких ті не мають. «В харківській обласній офтальмологічній МСЕК не дуже люблять ускладнювати собі життя, а відтак просто ставлять людині третій ступінь обмеження з більшості пунктів, а інколи — й з усіх, аргументуючи це посиланнями на «здоровий глузд», — зазначив Денис Петров. — Після відвідин закладу незрячий виявляється нездатним самостійно пересуватися, навіть із допомогою допоміжних засобів; нездатним самостійно орієнтуватися у просторі, обслуговувати себе і, найцікавіше, абсолютно нездатним контролювати свою поведінку».

Він пояснив, що пристосованість інваліда до життя оцінюється комісією за здатністю до навчання, спілкування, орієнтації, контролю за своєю поведінкою, пересування, самообслуговування, участі у трудовій діяльності. Ці критерії стосуються всіх інвалідів усіх категорій, і медико-соціальна комісія повинна надати оцінку в кожному конкретному випадку й зафіксувати це в індивідуальній програмі реабілітації.

Обмеження здатності може бути оцінене за трьохбальною шкалою, де три — це значне обмеження життєдіяльності за тими чи іншими критеріями, а один, відповідно, — помірно виражене обмеження.

«Та чи інша функція організму в інваліда, цілком логічно, може бути й не ушкодженою. Так, скажімо, інвалід по зору необов’язково є нездатним до пересування. Цей критерій більше стосується інвалідів, чиє захворювання пов’язане з опорно-руховим апаратом. І вже зовсім не обов’язково інвалідові по слуху, бути нездатним контролювати свою поведінку, бо цей критерій стосується людей, чия інвалідність зумовлена тими чи іншими психічними розладами», — переконаний Денис Петров.

За матеріалами: “Дзеркало тижня”

 

Читайте также по теме