ГолосUA
15:41 04/03/2010

У Калуші є загроза потрапляння відходів калійних добрив у Дністер

Відходи виробництва калійних добрив у Калуші можуть потрапити в річку Дністер.

Про це заявив голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Миколою Палійчук на зустрічі з представниками спільної місії програми розвитку ООН та ЄС, повідомили ГолосUA в прес-службі ОДА. />  

М. Палійчук заявив, що стан водосховищ та зберігання солевих розсолів, що є відходами виробництва калійних добрив, нині є незадовільним. «Існує велика загроза потрапляння таких відходів у р. Дністер, а також, за твердженням науковців, у водогони. Площа засоленої території надзвичайно велика і складає 950 гектарів. Стан справ ускладнюється ще й тим, що понад 1300 житлових будинків знаходяться над земельними провалами, які утворилися через вимивання твердих порід соляними розсолами», — сказав він.

Покращення екологічної ситуації у Калуші, на думку обласної влади та фахівців, можливе за умови відновлення у регіоні калійного виробництва. План щодо цього на Прикарпатті вже розроблено. «Я хочу запевнити, що зі сторони обласної влади буде докладено всіх зусиль до того, щоб мінімізувати небезпеку, щоб жодної загрози не сталося. Дуже сподіваємося на вашу консультативну та дорадчу допомогу», — підсумував голова ОДА.

Натомість керівник місії програми розвитку ООН Рене Наєнхайса дала реальну надію на таку допомогу. «У складі нашої місії – фахівці геології, гідрогеології, люди, які займаються питаннями зниження ризиків надзвичайних ситуацій, екологи. Оскільки ситуація є надзвичайно складною, простого рішення для неї не буде. Але наша група зосередиться на основних проблемах. Сама наша присутність тут свідчить про розуміння нами серйозності даної проблеми. Ми готові зняти краватки і сорочки, одягнути більш простий одяг і виїхати на місце для її вивчення», — сказала вона.

 

Читайте также по теме