ГолосUA
11:10 27/07/2010

У Каневі навпроти Тарасової гори може з’явитися вантажний порт

У Каневі пройшли чергові громадські слухання щодо побудови в місті вантажного порту, який планують розмістити майже навпроти Тарасової гори.

Про це повідомив голова Національного екологічного центру України Ігор Сіренко, передав кореспондент ГолосUA. />  
За його словами, повторні громадські слухання проводились упереджено та були сфальсифіковані і тепер на території Шевченківського національного заповідника може з’явитися термінал висотою 36 метрів. Це вже другі громадські слухання, які проводилися протягом останніх місяців, оскільки результат перших слухань (26 червня) не влаштував забудовника ТОВ СП «Нібулон», і він організував «ініціативну групу», яка виступила за повторні громадські слухання.

Представник НЕУ підкреслив, що цього разу на повторних слуханнях були присутні переважно ті, хто виступав на підтримку будівництва терміналу. Частина противників вийшла з зали на знак протесту, а інші — не змогли потрапити на слухання, оскільки оголошення про їхнє проведення було розміщене тільки за два дні, а не за сім, як це затверджено рішенням Канівської міськради.  

«Термінал планують встановити у зоні охоронюваного ландшафту могили Шевченка. Тоді з гори, з якої навіть самого Канева не видно, буде дуже добре видно цей термінал, який у чотири рази перевищить дозволену висоту будівель», — сказав представник Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Микола Біляшівський. За його словами, максимальна висота будівель у зоні охорони могили Шевченка – 10 метрів (це передбачено рішенням виконкому Черкаської обласної ради народних депутатів у 1988 році.) Окрім цього, від забудовників ще й досі немає заяви про екологічні наслідки будівництва.

Але, «особливий цинізм будівництва в тому, — заявив І. Сіренко, — що невдовзі виповниться 200 років з дня народження Тараса Шевченка, — отже такий «подарунок» Кобзареві, що його готує директор «Нібулона», до речі, Герой України — просто неприпустимий».

І. Тимошенко
 

Читайте также по теме