ГолосUA
06:03 30/06/2010

У Києві Клінтон виступить в КПІ та зустрінеться з Тимошенко

Держсекретар США Гіларі Клінтон під час майбутнього турне країнами Східної Європи і Кавказу зустрінеться з екс-прем’єром України Юлією Тимошенко, відвідає музей Оскара Шиндлера та виголосить промову про права людини.

З 1 по 5 липня держсекретар відвідає Україну, Польщу, Азербайджан, Вірменію та Грузію.

"В Україні основна увага буде приділена стратегічному партнерству між США і Україною", — розповів заступник держсекретаря Філіп Гордон.

"Вона (Клінтон) продовжить справу, розпочату на зустрічі президентів Барака Обами та Віктора Януковича на саміті з проблем ядерної безпеки, на якому Україна ухвалила історичне рішення позбавитися збагаченого урану. Це стало важливим кроком у наших зусиллях щодо запобігання ядерного тероризму в усьому світі ", — зазначив Гордон.

Клінтон у Києві проведе переговори з президентом України Віктором Януковичем і міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, а також візьме участь у засіданні американо-української комісії зі стратегічного партнерства, створеної під час торішнього візиту віце-президента США Джозефа Байдена в Україну.

"У нас широкі зв’язки з Україною і ми очікуємо, що поряд з іншими питаннями вони обговорять питання економіки і енергетики, співробітництва у сфері безпеки, розвитку демократії", — розповів заступник держсекретаря.

"Також у Києві держсекретар зустрінеться з колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко і з керівництвом ЗМІ, представниками громадянського суспільства, і виступить у Київському Політехнічному університеті", — додав Гордон.

За його словами, у своїй промові Клінтон підкреслить сподівання США на розвиток демократії в Україні.

Подальша програма турне Клінтон передбачає візит до Кракова, де 3 липня держсекретар візьме участь у святкуванні десятиліття "Спільноти демократій" – організації, заснованої екс-держсекретарем США Мадлен Олбрайт спільно з польськими представниками.

Гіларі Клінтон також проведе двосторонню зустріч з главою МЗС Польщі Радославом Сікорським.

"Я очікую, що вони обговорять Афганістан, Іран, європейську безпеку, економічну та енергетичну проблеми", — вказав Гордон.

"Також у Польщі держсекретар відвідає музей Шиндлера, завод, де під час Другої світової війни німецький промисловець Оскар Шиндлер врятував під час Голокосту сотні євреїв", — повідомив він.

4 липня Клінтон відправиться в Баку, де зустрінеться з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та міністром закордонних справ країни Ельмаром Мамедьяровим.

"У неї також буде можливість поговорити з молодими людьми про свободу преси", — зауважив Гордон.

До Єревана Клінтон відправиться увечері 4 липня і зустрінеться там з президентом Сержем Саргсяном і головою МЗС Вірменії Едвардом Налбандяном.

"Вона обговорить питання прав людини, демократизації та свободи ЗМІ з представниками громадянського суспільства в Єревані", — додав Гордон.

5 липня держсекретар США відвідає Тбілісі, де зустрінеться з президентом Михайлом Саакашвілі, міністром закордонних справ Григолом Вашадзе і так само з представниками політичної опозиції, громадянського суспільства і жіночих організацій.

За матеріалами: РИА Новости 

Читайте также по теме