ГолосUA
19:47 25/03/2010

У Києві презентували 17-томне зібрання творів і листів М. В. Гоголя

У Київському музеї російського мистецтва презентували перше в історії літератури повне зібрання творів і листів Миколи Гоголя у 17 томах, до якого окрім всесвітньо відомих творів письменника увійшли абсолютно невідомі читачам матеріали.

Видання 17-ти томника приурочено до 200-річчя від дня народження великого письменника, що відзначали торік. Видання є спільним російсько-українським проектом, який здійснили Благодійний фонд «Богуслав» разом з видавництвом Московської Патріархії. Проте ідея видати повне зібрання Гоголя належить членам «Полтавського земляцтва» в Москві Миколі Біденку, бізнесмену — меценату українського походження Валерію Раздорожному та народному артисту України Герману Юрченку.  

Особливість видання, відзначають його упорядники — це науковий і новаторський характер. У зібрання творів М.В. Гоголя вперше включені всі художні, літературно-критичні, публіцистичні й духовно-моральні твори (у тому числі й незавершені). В результаті серйозної дослідницької й текстологічної роботи більшість текстів публікується по автографах і звірене із прижиттєвими виданнями. Вперше у видання увійшло листування Гоголя з відповідями його адресатів у повнім обсязі, а також записки Гоголя духовного змісту. А ще — лекції, прочитані Гоголем у Петербурзькому університеті, записні книжки, словники, підготовчі матеріали по історії, фольклору та етнографії.  

Вихід видання в світ благословили Святійший Патріарх Московський і всія Русі Кирил та Блаженнійший митрополит Київський та всія України Володимир. Відомо, що Патріарх Кирило, під час свого візиту в Україну восени минулого року, вручив іменні сертифікати на отримання повного зібрання творів Миколи Гоголя відомим діячам держави, а також Предстоятелю Української Православної Церкви, архієреям, ректорові Київської духовної академії та семінарії, Києво-Печерському заповіднику, Книжковій палаті України, Всеукраїнській асоціації музеїв і державному видавництву «Мистецтво».

За словами організаторів акції, всього планується випустити в світ по 1000 комплектів збірок в Росії та України. В Україні повна збірка творів М.В. Гоголя буде розповсюджуватися тільки за підпискою і у вільний продаж не надійде. Останні 25 комплектів планують продати на аукціоні, а всі отримані кошти будуть направлені на будівництво Духовно-просвітницького центру та будинку для людей похилого віку в м. Києві.  

Під час презентації унікального видання, усі гості, що були присутні в Музеї Російського мистецтва, змогли ознайомитися з ексклюзивними експонатами приватних колекцій, присвячених Миколі Гоголю, зокрема з колекції «Сорочинський ярмарок» класичного ювелірного дому «Лобортас».

І. Тимошенко

 

Читайте также по теме