ГолосUA
11:52 27/11/2010

У Києві презентували видання, в якому понад 400 документів про Голодомор

 

У Києво-Могилянській академії відбулася презентація книги «Голодомор 1932 — 1933 років в Україні за документами Галузевого державного архіву СБУ. Анотований довідник».

Один з упорядників книги, доктор історичних наук Василь Даниленко під час презентації зазначив, що до неї увійшли 420 документів, які стосуються Голодомору. „Це перше видання повного переліку всіх розсекречених документів СБУ (1930 — 1980-ті роки) про Голодомор та короткий огляд їх змісту”, — наголосив він, зазначивши принагідно, що розраховане воно не лише на істориків, юристів, краєзнавців, але в першу чергу — на студентів і всіх, хто цікавиться історією України ХХ ст. Також він повідомив, що книга вийде накладом 1000 екземплярів, але буде і електронна версія.

За його словами, в цій книзі вперше описані виявлені в Галузевому державному архіві СБУ документи, що стосуються перепису населення 1937 року. Зокрема, це свідчення людей, які були арештовані по справі, яка стосувалася перепису населення і, зокрема, тих, хто прогнозували ситуацію на майбутнє з чисельністю населення в Україні. Історик зазначив, що документи показали значні втрати серед населення, що підтверджено документально : „Один з арештованих сказав, що подав розрахунки, що в 1937 році буде в Україні 35 мільйонів людей, але насправді, перепис населення показує, що було лише 29 мільйонів, — навів В. Даниленко, — тому з цих документів можна встановити приблизну цифру втрат населення від Голодомору в Україні — 6 мільйонів осіб”.

В. Даниленко розповів, що в книзі є розсекречені документи : інформаційні повідомлення та доповідні записки КДБ УРСР, які розкривають форми і методи боротьби КДБ проти поширення у світі правди про Голодомор. А також, у виданні містяться іменний та географічний покажчики. Зокрема, в іменному покажчику названі не лише жертви Голодомору, але й “уповноважені, які організовували цей Голодомор-геноцид українського народу, великий перелік суддів, прокурорів, активістів партійних, радянських, які вчинили наругу над українським народом”, — сказав упорядник видання.

І. Тимошенко

Читайте также по теме