ГолосUA
13:07 03/11/2010

У Києві пройшла акція проти незаконних забудов охоронних зон пам’яток всесвітньої спадщини

 

size="4">Перед приміщенням Державної служби з питань національної культурної спадщини пройшов пікет
size="4">на захист тих пам’яток, що перебувають в охоронному списку ЮНЕСКО, але
size="4"> потерпають від незаконної забудови.

size="4">Про це повідомили активісти громадянської ініціативи “Збережи старий Київ”.

size="4">Акцію було влаштовано в зв’язку із перебуванням в Києві з робочим візитом делегації експертів ЮНЕСКО у складі директора Центру всесвітньої спадщини Франческо Бандарін, директора Європейского сектора ЮНЕСКО Анни Сидоренко-Дюлом, а також– директора ІКОМОС Регіни Дюрігелло.

size="4">За словами активістів громадської ініціативи, в Україну вперше приїжджає делегація такого високого рівня з питань охорони культурної спадщини. “У Києві просто вражаючі масштаби варварської забудови, що має місце в охоронних зонах, — пояснив активіст громадянської ініціативи “
size="4">Збережи старий Київ” , — тому ми хочемо
size="4"> закликати їх дати належну експертну оцінку впливу цих будівництв на збереження об'єктів, які знаходяться під охороною ЮНЕСКО”.

size="4">Востаннє питання збереження об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Києві розглядалося влітку цього року на сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО в Бразилії. Тоді завдяки підтримці російського експерту по збереженню культурної спадщини
size="4">ЮНЕСКО
size="4"> Ігоря Маковецького, вдалося уникнути включення українських пам'яток Софії Київської та Києво-Печерської Лаври до переліку об'єктів, які знаходяться під загрозою.

size="4">За словами, І. Луценка, в той же час російський експерт І. Маковецький підписав нібито від імені всієї організації “узгодження” на будівництво на вул. Гончара, 17-23, яка входять до буферної зони всесвітньо відомої пам’ятки — Софії Київської. “Українські органи влади не відреагували на таке підтасовування документів”, — заявляє представник ініціативи “Збережи старий Київ" , — тому ми хочемо дістати роз’яснення у експертів ЮНЕСКО”.

size="4">І. Тимошенко

Читайте также по теме