ГолосUA
18:53 11/06/2010

У Києві пройшла церемонія нагородження премії „Коронація слова”- 2010

У Києві пройшла 10-та ювілейна церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв, п’єс та пісенної лірики про кохання “Коронація слова”. Десятий рік поспіль конкурс відкриває нові імена в українській культурі, серед яких : Ірен Роздобудько, Лариса Денисенко, Василь Шкляр, Андрій Кокотюха та багато-багато інших, які стали улюбленцями українських читачів саме завдяки „Коронації слова”.

Цьогорічне нагородження пройшло з неабияким розмахом : головною родзинкою події став літературний бал, на який окрім цьогорічних номінантів були запрошені переможці минулих років, а також відомі українські діячі культури і мистецтва, іноземні гості… Зокрема, на святі були присутні Оксана Забужко, Віталій Козловський, Василь Лазарович, Ольга Богомолець, Влада Литовченко, Іво Бобул, Остап Ступка, Андрій Курков, польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі та інші.  

„За десять років ми відкрили 175 імен, лауреати видали 100 романів, 7 фільмів, 6 п’єс, – наголосив засновник конкурсу і „король” літературного балу Юрій Логуш. – Література, кіно і театр обрані не випадково, адже саме ці жанри є стратегічними жанрами культури, що формують і визначають зрілість нації.” А його помічниця й натхненниця конкурсу Тетяна Логуш наголосила на особливості ювілейної церемонії нагородження, якою стало вручення трьох спеціально виготовлених корон — вінців для конкурсу “Гранд Коронація”. В його рамках було обрано кращий з кращих роман, п’єса та кіносценарій за всі десять років існування “Коронації слова”.

У номінації “П’єси” І-у премію отримав Едуард Богуш за твір “На прізвисько Цинцінат”, ІІ -у премію – Богдан Мельничук та Олег Мосійчук за “Реквієм для кларнета без оркестру”, і ІІІ-тю – Богдан Мельничук та Володимир Фролеков за “Віщий сон, або Мудрий Іванко”.  Вінцем “Гранд п’єси” нагородили Валентина Тарасова за твір “Кар’єра”.

У жанрі „ Кіносценарій” І –е місце зайняли Ія Мислицька та Валентин Васянович з твором “Креденс”, премію за ІІ-е місце отримав Едуард Богуш та його “Ляхова криниця”, а ІІІ-тє – Володимир Ткаченко за “Московський Клондайк”. “Гранд кіносценарію” дістався Юлії Бондарук за твір “Атестація”.  

У номінації „ Пісенна лірика про кохання” І -у премію отримав Володимир Шинкарук за вірш “Стояли поруч”, ІІ- е місце посів Ігор Жук з твором “Лист”, а ІІІ- тє – Тала Пруткова за “Гравітацію”. Спеціальну премію у розмірі 20000 гривень на видання книги отримала Іляна Корнєєва за цикл дитячих віршів “Привітаноньки”.

В номінації “Романи” цього року І – е місце дісталося Ярославі Бакалець за твір “Із сьомого дня”, ІІ –е місце зайняв Тимур Литовченко, що вже втретє став лауреатом “Коронації слова”, презентувавши другу частину історичної епопеї “Орлик, син Орлика”. На ІІІ-му місці опинився роман “Гонихмарник” Мирослави Замойської. А “Гранд романом” став твір Володимира Лиса “Століття Якова”.  

І. Тимошенко />  

Читайте также по теме