ГолосUA
18:45 16/02/2010

У Києві розпочалися переговори про створення зони вільної торгівлі з Європейською асоціацією вільної торгівлі

Четвертий раунд переговорів стосовно укладення Угоди про вільну торгівлю між Україною та Європейською асоціацією вільної торгівлі (ЄАВТ), до складу якої входять Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн проводиться у Києві з 16 до 19 лютого 2010 року.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки України.

В рамках поточного раунду переговорів делегації продовжать опрацювання проекту Угоди про вільну торгівлю в рамках таких окремих робочих груп експертів у частинах торгівлі товарами, включаючи санітарні, ветеринарні та фітосанітарні заходи, торгівлі послугами. До розгляду також направлені питання інвестицій; інтелектуальної власності, державних закупівель та ін.

Також, в рамках переговорного процесу планується узгодити низку відкритих питань та досягнути відповідного прогресу у підготовці проектів розділів угоди до підписання.

Серед важливих тем поточного раунду – узгодження тарифних пропозицій, врегулювання проблематики фінансових та телекомунікаційних послуг, остаточне узгодження розділу стосовно захисту прав інтелектуальної власності, узгодження позицій щодо розділу «Інвестиції», кінцеве узгодження розділу стосовно правил походження, а також доопрацювання розділу «Державні закупівлі» та додатків до цього.

В рамках переговорів експерти ЄАВТ також відвідають провідні сільськогосподарські підприємства України з метою налагодження конкретних напрямків взаємовигідного співробітництва у цій сфері.

Міністр економіки України зазначив, що за результатами першого дня переговорів відзначено суттєвий прогрес щодо вирішення поставлених завдань. За словами Богдана Данилишина підписати угоду про вільну торгівлю між Україною та ЄАВТ планується вже в цьому році.

 

Читайте также по теме