У Києві відкрилася унікальна виставка української писанки з Америки

У Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбулася презентація художніх робіт митця-іконописця Нестора Топчія (м. Хьюстон, США), визнаного в багатьох країнах світу.

Виставка має назву «Повернення» і є першою виставкою митця на українській землі, передав кореспондент ГолосUA.

Така назва експозиції невипадкова, — наголошують в дирекції музею, — адже Нестор Топчій сприймав, творив і популяризував українську писанку й український іконопис, ніколи не бачивши України.

Насамперед, Н. Топчій широко відомий, як живописець, скульптор, художник-інсталятор і художник перформансу. Але в Україну він привіз свої оригінальні роботи, створені за мотивами традиційної української писанки.

«Писанки Топчія – це його світогляд, філософія буття, що немає національних чи історичних кордонів. Творчість цього художника – ще один доказ вічності українських архетипів, які виринають із підсвідомості, надсвідомості, неусвідомленості, і оживають у творах автора», — прокоментував директор Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» Петро Гончар. />

Сам митець сприймає писанку як динамічну адаптативну систему, що постає поза часом у вічному сьогоденні. За його власним зізнанням, разом з усвідомленням, що писанки є частиною прадавнього народного мистецтва, він намагається долати бар’єри лінійної історії і це робить його роботи несхожими і незвичними у порівнянні з тими, які створюють українські писанкарки.

Виставка писанки і картин Нестора Топчія у Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» триватиме до 14 березня.

Читайте также по теме