ГолосUA
13:24 20/06/2009

У Києві відкритий пам’ятник меценатові Миколі Терещенку

У Києві, напередодні Дня медичного працівника, був відкритий пам’ятник меценатові і почесному громадянинові столиці Миколі Терещенку. />  

Пам’ятник встановлений на території Науково-практичного центру дитячої кардіології і кардіохірургії, передала прес-служба Київської міської державної адміністрації.
 

Участь у відкритті пам’ятника взяла заступник голови Київської міськдержадміністрації Ірена Кильчицька.
 

"Відкриття пам’ятника Миколі Терещенку — дуже важлива подія, адже це людина, завдяки якій в Києві з’явилися безкоштовні лікарні. Хотілося б сказати, що в нашій країні сьогодні працюють талановиті і самовіддані лікарі, і значну підтримку в їхній роботі надають добродійники і меценати. Можливо, через 100 років цим людям також встановлять пам’ятники", — зазначила вона.
 

Також в урочистому відкритті пам’ятника взяли участь Митрополит Київський і Всієї України Володимир, представники Міністерства охорони здоров’я України, керівництво Шевченківського району, директор Центру дитячої кардіології Ілля Ємець, директор Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" Юрій Гладуш, представники опікунської ради Центру дитячої кардіології, МБФ "Дитяче серце", Українського медичного союзу, працівники медичних установ Києва, а також студенти-медики і нащадки М.Терещенка на чолі з праправнуком Мішелем Терещенко.
 

Нагадаємо, над пам’ятником М.Терещенку впродовж двох років працював київський скульптор Олександр Михайлицький.
 

М.Терещенко (1819 — 1903) народився в місті Глухов Сумської області. Займаючись торговельними справами, на початку 1870 років переїхав до Києва. Займав посади міського голови Глухова, Києва і Москви. Значна кількість будівель Києва побудована завдяки пожертвуванням мецената.

 

Читайте также по теме