ГолосUA
09:21 13/04/2009

У Києві з початку року впіймали 45 хабарників

Прокуратурою міста Києва впродовж І кварталу 2009 року з обвинувальним висновком направлено до суду 42 кримінальні справи за фактами вимагання, одержання, давання хабарів відносно 45 осіб, у тому числі 15 кримінальних справ про хабарництво з ознаками корупції та 7 кримінальних справ про вчинення інших корупційних злочинів. Серед обвинувачених – 8 держслужбовців, 15 правоохоронців та 3 посадові особи органів місцевого самоврядування.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Києва.

Загальна сума хабарів у цих справах становить понад 1 млн. 610 тис. грн.

Зокрема, нещодавно скеровано до суду кримінальну справу щодо одного з сільських голів Київщини, який за сприяння у виділенні земельної ділянки в приватну власність площею 0,25 га одержав хабара у сумі 100 тис. доларів США. Також, закінчено розслідування та скеровано до суду кримінальну справу стосовно одного з директорів державного будівельного підприємства, який за вирішення питання про погашення грошових зобов’язань отримав хабара в сумі 465 тис. грн від керівника приватного підприємства-боржника. За таку «винагороду» директор зобов’язувався підписати додаткову угоду про погашення боргових зобов’язань не грошима, а за рахунок житлової площі.

У той же час судами впродовж 3 місяців поточного року розглянуто 26 кримінальних справ про хабарництво, з яких 12 – справи про злочини з ознаками корупції. До кримінальної відповідальності притягнуто 29 осіб, з них до позбавлення волі реально засуджено лише 3 особи. Не погоджуючись з м’якістю призначеного покарання, прокурорами вже оскаржено в апеляційному та касаційному порядку 10 вироків судів.

Наприклад, до 5 років позбавлення волі засуджено заступника начальника одного з відділів міліції на транспорті Київського метрополітену, який вимагав та одержав хабара в сумі 1 тис. дол. США за не притягнення до кримінальної відповідальності наркозалежної особи. Ще за 1 тис. доларів США хабара до 7 років позбавлення волі засуджено працівника Державної екологічної інспекції м. Києва, який занизив штрафні санкції до порушника природоохоронного законодавства з 15 до 3 тис. грн.

Крім того, у першому кварталі 2009 року правоохоронними органами столиці за порушення вимог антикорупційного законодавства складено та скеровано до суду 27 адміністративних протоколів. Зокрема, Печерським районним судом оштрафовано головного інспектора Бориспільської митниці (інспектора митної служби 1 рангу), який незаконно дозволив громадянину без митного контролю перевести через кордон автотранспортний засіб. Апеляційним судом міста Києва його скаргу залишено без задоволення, а постанову Печерського районного суду м. Києва без змін. 

Читайте также по теме