ГолосUA
17:48 13/10/2009

У Кримському заповіднику вирубали деревини в 15 разів більше припустимих обсягів

Адміністрація Кримського природного заповідника допустила вирубку деревини в обсягах, які майже в 15 разів більше від припустимих, визначених проектом розвитку його території.

Про це сказано в повідомленні Рахункової палати.

Відомство відзначило, що Мінприроди, як головний орган у системі центральних органів виконавчої влади з питань заповідної справи, Держкомлісгосп, Державне управління справами, Національна академія наук, Українська аграрна академія наук, які є органами управління природними заповідниками в АР Крим, Рада міністрів АР Крим, Рескомприроди АР Крим не забезпечили ефективного управління заповідними територіями та контролю за їх функціонуванням і збереженням.

У результаті поступово втрачаються території та природні ресурси природно-заповідного фонду Кримського півострова, не в повному обсязі виконуються заплановані природоохоронні заходи.

Рахункова палата також зазначила, що розроблення та погодження проектів землеустрою з організації та встановлення на місцевості меж територій природних заповідників триває понад 10 років. На сьогодні межі усіх природних заповідників загальнодержавного значення в АР Крим фактично не встановлені та не винесені в натуру (на місцевості).

Із загальної території Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника вже вилучені землі загальною площею понад 200 га згідно з рішеннями центральних та місцевих органів влади. У порушення закону України "Про природно-заповідний фонд України" природний заповідник "Мис Мартьян", який знаходиться на території Нікітського ботанічного саду, взагалі не має статусу юридичної особи, проект організації його території як основний документ, що регламентує діяльність заповідника, досі не розроблений.

Крім того, всупереч вимогам закону "Про природно-заповідний фонд України" на території Кримського та Ялтинського гірсько-лісового заповідників здійснюється господарська діяльність, що призводить до втрачання ними режиму заповідності. Від зазначеної діяльності у 2006-2008 рр. цими заповідниками було отримано доходів на суму 2,6 млн грн.

За матеріалами: РБК-Україна

 

Читайте также по теме