ГолосUA
13:46 07/06/2010

У Криму катують довірену особу Тимошенко — Сенченко

Опозиція стверджує, що у Криму міліція незаконно утримує та катує Олександра Котельникова, який був довіреною особою кандидата у президенти Юлії Тимошенко.

Про це народний депутат від БЮТ Андрій Сенченко заявив на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, Олександр Котельников, за сумісництвом помічник народного депутата від БЮТ Сергія Веліжанського, до недавнього часу був начальником Євпаторійського морського торговельного порту. Саме професійна діяльність, на переконання нардепа, зокрема, виведення О.Котельниковим порту з переддефолтного стану, і стала підставою для його переслідування.

“Опонентам не сподобалось, що не дали збанкрутіти цьому підприємству. Постійно ініціювалися різного роду перевірки транспортною прокуратурою. До того моменту, поки влада була інша, вони якось тримали себе в рамках, а як тільки влада змінилась, то відразу в березні було відкрито дві кримінальні справи. Зокрема, за зловживання службовим становищем та за порушення порядків ведення господарської діяльності”, — зауважив політик.

У квітні, за словами А. Сенченка, “63-річного капітана першого рангу, кандидата наук, учасника бойових дій, який утримує 85-річну матір, було заарештовано з численними порушеннями”.

“Ми звернулись до Генпрокурора та прокурора Криму з проханням передати його на поруки, але отримали відмову. Питання щодо незаконного затримання Котельникова і застосування до нього абсолютно неадекватних засобів розглядалося і на Комітет із питань правосуддя у Верховній Раді. Більшістю у Комітеті було проголосовано за те, щоб прокуратура перевірила порушення кримінальної справи та змінила запобіжний захід Котельникова. Це звернення було відправлено 27 квітня, а рівно за 30 днів Щоткін відповів комітету, що не бачить підстав для закриття кримінальної справи, хоча мова йшла в зверненні про заміну арешту на підписку про невиїзд”, — наголосив нардеп.

На його думку, саме такі дії кримської міліції спричинили те, що 19 травня цього року у Котельникова стався ішемічний інсульт. Наразі, за словами політика, його госпіталізовано і в цей момент він утримується в палаті разом з трьома працівниками міліції, прикований наручниками до ліжка. Окрім цього, до Котельникова не допускають адвоката та чиниться перешкоджання його лікуванню. На думку Сенченка, все це можна трактувати як “катування”.

“Тобто, по суті справи, вони намагаються вбити людину в палаті”, — підкреслив депутат.

За його словами, вже сьогодні народними депутатами було відправлено інформацію про цю ситуацію у всі правоохоронні органи, до омбудсмена Ніни Карпачової та до усіх відомих правоохоронних міжнародних структур.

За інформацією Сенченка, сьогодні начальником Євпаторійського морського торговельного порту призначено виконуючого обов’язки з Донеччини.

А. Береза />  

Читайте также по теме