ГолосUA
17:50 14/08/2009

У липні українські банки зазнали найбільших збитків з початку року

У липні банки зазнали найбільших збитків з початку року — 4 млрд грн, а їх загальний обсяг склав 18,3 млрд грн.

Про це ГолосUA повідомили у Національному банку України.

Основною причиною збитковості стала необхідність направити в резерви під проблемні кредити 8 млрд грн. Учасники ринку говорять, що можлива осіння девальвація гривні спровокує другу хвилю неповернень, що збільшить збитки банків і зменшить їхній капітал.

Досі найбільший збиток в банківській системі був зафіксований в травні — 2,7 млрд грн. Стрімке збільшення збитковості пояснюється швидшим зростанням витрат, ніж доходів. Відрахування до резервів виросли на 8 млрд грн, тоді як в квітні-червні вони збільшувалися на 5 млрд грн щомісячно.

Решта показників змінилася менш істотно. Виплати відсотків за депозитами збільшилися на 5,5 млрд грн, що збігається з показниками попередніх місяців. На відсотках за кредитами банки заробили в липні 10,7 млрд грн, тоді як в червні — 9 млрд грн. На комісіях банки заробили на 0,2 млрд грн більше — 1,4 млрд грн.

Банкіри говорять, що такі високі збитки обумовлені збільшенням проблемного кредитного портфеля і формуванням резервів під нього. "Проблемних кредитів дуже багато, особливо "поганих" портфелів по іпотеці і корпоративним позикам. У цьому сегменті багато проблем, тому що ситуація в промисловості не покращується, — говорить генеральний заступник голови правління "ПриватБанку" Юрій Пікуш.- Думаю, ми вже майже досягли дна, і до кінця року ситуація повинна трохи налагодитися. Кредитні портфелі почнуть поліпшуватися, але про отримання прибутків банками поки говорити рано".

За прогнозами Асоціації учасників колекторного бізнесу, до кінця року обсяг проблемної заборгованості в сегменті роздрібного кредитування перевищить 70 млрд грн. З початку року банки вже перерахували в резерви під проблемні кредити 41,4 млрд грн.

 

Читайте также по теме