ГолосUA
10:01 01/07/2009

У літніх таборах дітей недогодовують, — Держспоживстандарт

Протягом червня 2009 року Держспоживстандарт забракував та зняв з реалізації майже 27% перевіреної в закладах дитячого відпочинку продукції. />  

Про це заявила голова Держспоживстандарту Лариса Лосюк, повідомили ГолосUA у прес-службі відомства.  
 

Протягом червня 2009 року територіальні органи Держспоживстандарту у справах захисту прав споживачів перевірили якість та безпечність продукції в закладах оздоровлення та відпочинку дітей на загальну суму 457,5 тис. грн. Забраковано та знято з реалізації продукції на суму 122,3 тис. грн. (26,7%). Про це заявила Голова Держспоживстандарту України Лариса Лосюк на розширеному засіданні Колегії Комітету 30 червня.
 

За її словами, всього було перевірено 202 заклади оздоровлення та відпочинку дітей. У 120 з них (понад 59 %) було виявлено 648 різноманітних порушень.
 

Зокрема, під час перевірок продовольчої продукції було виявлено невідповідність її вимогам нормативних документів, відсутність контролю показників безпеки, недотримання технологічної дисципліни, неналежне маркування продовольчої продукції.
 

Також були встановлені непоодинокі випадки надання дітям неповних порцій страв, порушення технології приготування, використання продуктів без належної супровідної інформації та документів, що засвідчують їхню якість та безпечність тощо.
 

За порушення вимог чинного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 115 осіб, яких було оштрафовано на загальну суму 14,2 тис. грн. До 59 суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції на загальну суму 34,5 тис. грн.
 

За інформацією Реєстру Системи УкрСЕПРО, станом на 12 червня 2009 року зареєстровано 343 сертифікати відповідності на послуги з тимчасового розміщення (проживання) та 306 сертифікатів відповідності на послуги харчування, що надають дитячі оздоровчі заклади. Слід зазначити, що відповідно до Правил обов’язкової сертифікації послуг з тимчасового розміщення (проживання) дитячі заклади оздоровлення та відпочинку сезонного функціонування мають пройти процедуру обов’язкової сертифікації послуг до початку оздоровчого сезону.
 

Під час перевірок органи із сертифікації встановили порушення у недотриманні вимог технологічної дисципліни під час приготування страв, відсутність результатів контролю питної води за органолептичними та мікробіологічними показниками, порушення умов зберігання сировини та продукції у складських приміщеннях та холодильних камерах, порушення норм площі на одного відпочивальника. незадовільний стан посуду, меблів, інженерних комунікацій, обладнання, санітарних об’єктів тощо.

 

Читайте также по теме