ГолосUA
11:12 10/12/2010

У Лондоні протестуючі студенти напали на машину принца Чарльза

 

У Великобританії тривають масові протести студентів, які протестують проти підвищення плати за освіту.

 Палата громад підтримала в четвер підвищення плати за вищу освіту.  Рішення прийнято 323 голосами "за" при 302 "проти".

На знак протесту проти цих заходів по території країни  за останній місяць прокотилися кілька потужних хвиль демонстрацій протестів студентів, викладачів учнів шкіл та їх батьків.

Мітинг проходив і перед будівлею парламенту, в якийсь момент обставини там загострилася до краю. Радикально налаштовані активісти вчинили заворушення, атакуючи поліцейських, поранивши кількох. SkyNews повідомляє про напад на машину Королівської сім'ї, в якій знаходилися принц Чарльз і його дружина герцогиня Конруольська Камілла. Представники Кларенс-хаус заявили, що королівська сімя не постраждала. Що саме сталося, достаменно не відомо. За твердженнями одного з очевидців, невідомі вдарили ногою по машині, після чого вона швидко поїхала. У результаті на ній залишилася велика пляма від білої фарби і розбите одне скло.

Принц Чарльз разом з дружиною їхав на виставу Royal Variety Performance в лондонський театр Palladium. Як відзначили представники королівської сім'ї, прибувши туди, чоловік і жінка "виглядали спокійними".

Атакована також будівля міністерства фінансів у лондонському урядовому кварталі Уайтхолл. Агресивно налаштовані активісти зуміли шматками бетону вибити посилені вікна, здатні витримувати вибухи, і відкрити двері відомства.

При цьому залишається невідомим, чи проник хто-небудь з маніфестантів безпосередньо в приміщення мінфіну. Зсередини порожні отвори вікон спеціальними щитами прикривають підрозділи поліції спеціального призначення.

Квартал, де тривають заворушення, залишається в щільному оточенні сил правопорядку. Стіни міністерства фінансів виявилися вкриті численними написами-графіті. Британська столиця в ці хвилини наповнена звуками поліцейських сирен і сигналами карет швидкої допомоги.

До теперішнього часу надійшли дані про те, що серйозні поранення отримали 9 поліцейських і 22 демонстрантів. Застосовано 10 арештів. На вулицях після настання темряви залишаються тисячі демонстрантів.

На основній торговій вулиці Лондона — Оксфорд-стріт — демонстранти розбили кілька вітрин. У район направлено поліцейське підкріплення.

Як повідомлялось, підвищення плати за освіту — захід коаліційного британського уряду, який запустив безпрецедентну за всю післявоєнну історію країни програму скорочення витрат державного бюджету. В її рамках за найближчі 4 роки міністерства повинні урізати витрати в середньому приблизно на 19%.

Уряд має намір на 40% знизити держбюджетне фінансування університетів, а утворений "розрив" планується компенсувати за рахунок підвищення плати за навчання. За деякими програмами секвестр, як наголошується, буде досягати 80%.

Плата підданих Великобританії за вищу освіту на 2010-2011 рік складає до 3,3 тисячі фунтів (5,6 тисяч доларів) на рік, однак з 2012 року її планується підвищити. Її максимальний розмір буде доходити до 9 тисяч фунтів (14,5 тисяч доларів) — майже втричі вище нинішнього.

За матеріалами: ТСН

Читайте также по теме