ГолосUA
15:22 22/09/2010

У Лозовій підривають залишки снарядів

У вівторок увечері на військових артскладах 61-го арсеналу в Лозовій підірвали першу партію з 30 тонн снарядів, що залишися після вивезення інших боєприпасів на зберігання до інших військових частин.

Малопотужні снаряди вирішено «бомбити» на поверхні, більш потужні — заривати в землю, щоб заглушити вибух. Контролювати операцію приїхали представники Міністерства з НС і начальник Головного управління ГУ МНС в Харківській області Павло Одарюк. Обіцяв приїхати і перший віце-прем’єр Андрій Клюєв, але в останній момент поїздку скасував.

«Знешкоджувати снаряди будуть за звичною технологією: на спецмайданчик закладуть тротил, поруч — снаряди. Здалеку подадуть спеціальний сигнал, щоб снаряд здетонував, і підірвуть боєприпаси», — розповів помічник начальника ГУ МНС в області Ігор Лупандін.

«Знешкодити» колишній арсенал хочуть до кінця жовтня, але зізнаються, що сотні снарядів з серпня 2008 року залишилися в землі. Викопувати їх можуть до заморозків. Якщо не встигнуть, повернуться навесні.

Нагадаємо, що у серпні 2008 року на артскладах 61-го арсеналу, де зберігалися 100 000 тонн боєприпасів, снаряди злітали в повітря чи то від кинутого недопалка, чи то від вогнища. На лаві підсудних минулої весни опинилися командир частини і головний інженер. Тільки завдяки тому, що при вибухах ніхто не загинув, обвинувачених відпустили: в одного на утриманні літні батьки, в іншого — дитина. Відразу після НП було вирішено, що в Лозовій військової частини більше не буде, так само як і відпрацьованої зброї. І лише зараз у Києві знайшли гроші на зачистку — 24 мільйони гривень.

За матеріалами: Сегодня

 

Читайте также по теме