Людмила Мыцай
19:38 04/11/2010

У Львові виявлено найбільшу в історії кількість недійсних протоколів — “За чесні вибори”

 

Паралельний підрахунок бюлетенів, проведений об’єднанням “За чесні вибори” виявив найбільшу в історії виборів у Львові кількість недійсних протоколів. Ці недійсні протоколи відкривають можливість великих фальсифікацій.

 

Про це повідомив представник об’єднання Олег Мацех під час прес-конференції у Львові, передав кореспондент ГолосUA.

 

За словами О. Мацеха, паралельний обрахунок протоколів — це не засіб швидко показати, хто виграв, а хто — ні. “Це — дуже потужний інструмент зупинити будь-які виборчі технології, фальсифікації, у спотворенні даних після голосування”, — сказав він.

 

За словами політика, проблема полягає в тому, що закон дозволяє головам ДВК складати уточнюючі протоколи, коли бюлетені уже запечатані, і залучати до цього лише секретаря та одного з членів ДВК, а не усіх, і без спостерігачів.

 

Інший представник об’єднання Олександр Ганущин зазначив, що паралельний обрахунок показав, що 25-27% протоколів містять недійсні дані. “Якщо вони будуть правитися на коліні у дільничній комісії, чи в міській ТВК, то може бути надана незаконна перевага окремим учасникам виборчого процесу, що безумовно вплине на результат народного волевиявлення”, — зазначив він.

 

О. Ганущин представляє Львівську крайову організацію Народного Руху України, яка нині почала паралельну обробку бюлетенів щодо виборів до Львівської обласної ради. “Ми бачимо, що й у Львові, і в районах люди, що прийшли у дільничні комісії, чи через втому, чи через нефаховість, чи зумисно допускають дуже багато помилок”, — сказав він. О. Ганущин навів приклад протоколу виборчої дільниці №28003 м. Червонограда, яку уже прийняла львівська обласна ТВК, де у графі щодо кількості відданих голосів за партії початкові і остаточні цифри суттєво відрізняються, а в графі “прописом” допущені помилки.

 

О. Мацех зазначив , що результатом роботи об’єднання “За чесні вибори” стало те, що дані 75% протоколів наданих від різних партій спів-падають і є публічними. Тепер об’єднання скористається протоколами тих дільниць, де розбіжність не виходить за межі 10 голосів, і додасть їх до бази даних. “Картина перегонів буде загалом правильною. Розбіжність у один-два голоси не змінять загальну картину”, – прокоментував О. Мацех. “Якщо ж офіційно підуть різкі зміни по рейтингу, то ми знатимемо, що по цих протоколах, які ми додали, голоси уточнили не в один два голоси”, — сказав він.

 

Тим часом, за протоколами, де виявлено розбіжності у 200, 300, 1000 голосів, на думку О. Мацеха, треба проводити перерахунок. “Треба проводити перерахунок у присутності усіх членів ДВК, спостерігачів, і з розпечатуванням бюлетенів. Не може триста або тисячу голосів гуляти. А потім треба вибори на таких дільницях скасовувати”, — сказав він.

 

О. Мацех зазначив, що представлений об’єднанням протокол, з якого видно, що у Львові на виборчій дільниці №11254 виборчі бюлетені отримало 1235 виборців, а за кандидатуру Петра Писарчука проголосувало 2332 виборців, окрім звинувачень об’єднання у провокації, не отримав поки що іншого застосування. “Немає реакції ні голови комісії, ні політсил”, — сказав він.

 

За його словами, врешті усе залежатиме від готовності учасників виборів відстояти результат.

Читайте также по теме