ГолосUA
06:57 13/10/2010

У Львові з’явиться мережа соціальних магазинів

 

size="4">Влада Львівської області оголосила про намір створити мережу соціальних магазинів для малозабезпечених, які вже успішно функціонують у трьох містах області.

 

size="4">Мер Трускавця Лев Грицак зазначив, що у соціальний магазин, що віднедавна працює у місті, пенсіонери та інші малозабезпечені з’їздяться з різних кінців міста. Якщо дохід мешканця не перевищує 900 гривень, він отримує спеціальну дисконтну картку і може придбати продукти чи засоби гігієни у цьому магазині за зниженою ціною. Асортимент товарів першої необхідності залежить від підписаних угод з виробниками-постачальниками, бо на ці товари немає жодних надбавок. Л. Грицак додав, що саме угоди з виробниками і є нині найбільшою проблемою, а ще магазин потребує соціальної реклами.

 

size="4">Керівництво області вважає, що такі магазини мають бути у кожному густонаселеному пункті і у всіх районних центрах, щоб люди з обмеженими можливостями пересування могли дістатися крамниці. Продукція у таких закладах має продаватися за цінами виробника, — це продукти харчування, засоби гігієни, побутова хімія та дитячий одяг.

 

size="4">Керівник головного управління праці та соціального захисту Львівщини Василь Мартиняк зазначив, що для початку слід скласти реєстр соціально значимих товарів. На його думку, такі магазини ще й стимулюватимуть ріст виробництва, бо товар розкуповуватимуть і виробники отримуватимуть більше обігових коштів. Окремі виробники вже заявили, що готові реалізовувати свою продукцію без посередників, але вони очікують на послаблення державного регулювання.

 

size="4">Голова Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес наголосив, що соціальні магазини можна створювати у два способи: шляхом створення окремого комунального підприємства, яке опікуватиметься такими точками, або ж використати підприємців з вже діючою торговельною мережею. Якщо залучати бізнес, то в обмін на здешевлення товару підприємці захочуть певні преференції. „Можна знижувати орендну плату, плату за землю, зменшувати місцеві податки і збори. Подивимось, що запропонує влада”, — додав він.

 

size="4">З. Бермес також не виключив, що магазини можуть бути банальним піаром, або ще гірше – влада, втілюючи ідею, „ламатиме” підприємців на зниження цін, застосовуючи адміністративний тиск.

 

size="4">За матеріалами: Німецька хвиля

 

Читайте также по теме