ГолосUA
05:44 04/08/2010

У Меджлісі розповіли хто насправді захоплює землі в Криму

ільша частина самозахоплених земель у Криму належить вищому ешелону влади в Криму та Києві.

Про це голова кримськотатарського Меджлісу Мустафа Джемілєв заявив в ефірі «5 каналу».

За його словами, питання перевірки законності виділення земельних ділянок в Криму порушувалося ще Президентом В. Ющенком.

«Я йому тоді сказав: Віктор Андрійович, якщо ви хочете перевірити у цих власників, у цих олігархів, законність печаток та документів, то побачите, що все там законно, але інша справа чи справедливо», — розповів М. Джемілєв.

При цьому він наголосив, що сьогодні кожен депутат та чиновник має величезні площі землі у Криму.

«Наприклад, земля, яка сьогодні вважається самозахопленою кримськими татарами, там десь близько 32 гектарів землі, належить колишньому голові державної районної адміністрації Сімферополя. Там все законно, але ж де справедливість, якщо пересічний кримських татарин, який повернувся на історичну батьківщину не тільки не може отримати те, що в нього незаконно було забрано під час депортації, а й, навіть, якихось 6 соток землі на будівництво житла?», — наголосив політик.

За словами лідера Меджлісу, за останні 6 – 7 років більше десятка комісій перевіряли виділення земель в Криму і виявляли порушення, далеко не кримськими татарами, але все залишалося без змін. «Тому, що там виявлялися дуже цікаві імена вищого ешелону влади, як Криму, так і Києва, тому я дуже сумніваюся, що незаконно, несправедливо отримана земля на території Криму буде повернута державі», — наголосив він.

При цьому М. Джемілєв заявив, що за даними Республіканського комітету з питань земельних ресурсів на самозахоплення землі саме кримськими татарами припадає лише 17% від загальної кількості.

«Але чому така пильна увага у всіх політиків саме до самозахоплення кримським татарами? Це просто дозволяє відвести від себе самозахоплення олігархами, які дійсно незаконно отримали землі», — зазначив політик.

Водночас, він підкреслив, що землі, які займають кримські татари, це переважно, порожні землі.

«Просто необхідно швидко вирішити питання про передачу цих земель у відповідні районні ради з цільовим призначенням для передачі депортованим. Тоді земельне питання якщо й не повністю вирішиться , то хоча б значну напругу буде знято, а повністю відновити справедливість у цьому питання уже неможливо, бо вся земля роздана і нічого не залишилось», — резюмував він.

Нагадаємо, що вчора Президент України пообіцяв амністію для тих, хто добровільно поверне самозахоплені землі на території Автономної Республіки Крим.

А. Береза />  

Читайте также по теме