ГолосUA
09:22 02/06/2010

У МінЖКГ пояснюють розпорядження про зростання тарифів в столиці бажанням просто поговорити

Розпорядження київської міської адміністрації про підвищення тарифів на комунальні послуги з 1 липня було оприлюднено для його обговорення.

Таким чином міністр з питань житлово-комунального господарства Олександр Попов пояснив інформацію про підвищення тарифів у Києві, не зважаючи на обіцянку Президента не робити цього до кінця року, передав кореспондент ГолосUA.

„Вчора тарифи не були підняті, вони були виставлені на сайт Київради для їх подальшого обговорення, і на сьогодні Київська адміністрація пропонує розглянути таку цінову політику на 1 липня. З упевненістю можу сказати, що ми найближчим часом дамо свою фахову оцінку ситуації і дуже детально розповімо про те, що буде далі. Я не впевнений, що саме такий розмір може бути прийнятий для оплати… У нас були пропозиції, зауваження до формування тарифів у Києві і, до речі, не тільки на тепло”, — заявив він.

При цьому міністр підтвердив, що зниження ціни на російський газ, якої Президент досяг, продовживши термін перебування в Криму Чорноморського флоту, дійсно врятувало країну від підвищення вартості комунальних послуг.

„У нас була зароза підвищення тарифів як мінімум в три, а може й в 3,5 рази в зв’язку з тим, що ціна на газ була дуже високою, і зовнішній фактор, який практично був ліквідований, дійсно сьогодні працює. Уряд і Президент зробили все можливе, аби зняти цю стуацію і ці ризики”, — наголосив О. Попов.

За його словами, ситуація з київськими тарифами зумовлена тим, що протягом 2008, 2009 і 2007 років в Києві, як і в багатьох містах України тарифи не переглядалися.

„Це вирішувалося таким чином: коли міська влада давала дотацію на різницю в тарифах і таким чином збалансовувала економіку підприємств. Я так розумію на сьогоднішній день, що можливостей у Київської адміністрації надати значну дотацію підприємствам житлово-комунального господарства немає і вони вишукують можливість для того, щоб збалансувати економіку, не мати збитків і дати можливість стабільно працювати підприємствам теплоенергетики. За минулий рік збитки в них були 1,5 мільярди гривень, а за перший квартал цього року вже близько 600 мільйонів гривень”, — наголосив він.

Нагадаємо, що вчора на сайті Київської адміністрації та муніципальної газети „Хрещатик” з’явилося розпорядження про те, що тарифи на комунальні послуги гарячого водопостачання і централізованого опалення для населення Києва з 1 липня зростуть на 34% і 41% відповідно.

А. Береза />  

Читайте также по теме