ГолосUA
18:10 27/09/2010

У Могилянці сьогодні зібрали більше чотирьох літрів крові

День донора влаштувала сьогодні Всеукраїнська організація здоров’я. Мета акції — збільшити кількість постійних донорів у державі. Адже потреби клінічної медицини в препаратах крові в Україні задовольняються лише на чверть, бідкаються трансфузіологи. Пересувний пункт збору крові на шість годин відкрили у Києво-Могилянській академії. Два в одному. Здати кров та переглянути документальну стрічку про користь донорства закликають медики студентів. Третьокурсниця Могилянки на екран не зважає. Не відводить очей від власної руки. "Дуже крові боюсь. Тому відчуття дивні трошки. А так взагалі дуже хотіла здати кров завжди. Допомагати людям хоч якось", — розповіла донор Яна Атіскова.

Декому після здачі крові хоч самим роби переливання, жартують студенти. Утім попри легке запаморочення попередників, черга не меншає. "Може комусь урятую життя. Це благородно, я так вважаю!", — сподівається інший донор Олександр Березан.

Для донорів-початківців ця акція не разова. Клуб донорів створив свій власний реєстр. Сюди вносять контакти тих волонтерів, хто в майбутньому у разі гострої необхідності ще раз поділитися власною кров’ю. Наразі тут вже є близько сотні записів. Ця інформаційна база може стати у пригоді і самим волонтерам. Адже перевіряти донорську кров на придатність будуть у лабораторії. У разі виявлення інфекцій, людину повідомлять."Це буде і для мене шанс перевірити своє здоров’я. Заодно я і людям допоможу", — сказав донор Роман Корсик.

Добровольці здають по 390 мілілітрів крові. Перед процедурою їм вимірюють тиск та визначають рівень гемоглобіну.

"Як правило, студентсво і молодь — здорові люди. Надіюсь, ми будемо працювати в майбутньому з ними", — додав заступник головного лікаря Київського обласного центру крові Віталій Демський.

Нині вісімдесят відсотків людей здають кров для родичів. Назагал, за роки незалежності кількість донорів у державі зменшилася вдвічі. Відреагували на цю статистику не лише студенти. "Більше половини зараз — не студентів. А просто люди з вулиці. Постійні донори, які до нас приходили на попередні акції. Лікарі стоматологічної клініки приходили підтримати нашу ініціативу", — повідомила керівник Всеукраїнської організації здоров’я Марія Захарченко.

Заготівля на одного мешканця країни, за рекомендацією ВООЗ, має становити 15 мілілітрів. В Україні цей показник удвічі менший. Результат — понад чотири літри за годину — надихнув організаторів на подальші акції. Наступну запланували на грудень.

За матеріалами: 5 канал />
 

Читайте также по теме