ГолосUA
08:30 29/07/2009

У МВФ вважають, що співпраця з фондом допоможе українській економіці

Подальша співпраця в рамках угоди stand-by з МВФ допоможе Україні створити умови для прискорення відновлення економіки.

Таке переконання висловив перший заступник директора-розпорядника МВФ Джон Ліпскі, коментуючи рішення про надання Україні третього траншу кредиту stand-byв розмірі 3,3 мільярда доларів США (2,12 млрд SDR).  

"Фінансовий стрес в останні місяці дещо послабився, і стан поточного рахунку України швидко поліпшується. Водночас скорочення виробництва стало більш різким, аніж прогнозувалося, а це спричинило посилення політичного регулювання", — зазначив Джон Ліпскі.

На його думку, програма МВФ допоможе пом’якшити вплив глобальної кризи, відновити довіру до банківської системи та зберегти фінансову стабільність, захистивши при цьому найбільш вразливі верстви населення. "Коригування фінансових заходів та проведення структурних реформ є пріоритетом, якщо йдеться про забезпечення фінансової стабільності та уникнення нагромадження заборгованості приватного сектора", — підкреслив представник фонду.

Перший заступник директора-розпорядника МВФ наголосив на тому, що український уряд прийняв чимало важливих рішень, необхідних для стабілізації економічної ситуації в державі. "Керівництво скоротило видатки на непріоритетні статті, робить чимало кроків у напрямку відновлення життєздатності газового сектору. Одним із основних таких кроків є встановлення графіка підвищення внутрішніх цін на газ, аби вони відповідали міжнародним", — зазначив Джон Ліпскі.

На його думку, уряд "продовжує просуватися" в реалізації стратегії щодо поліпшення фінансової ситуації та прозорості діяльності НАК "Нафтогаз України". Українське керівництво також запропонувало доцільні проекти пенсійної та податкової реформ у контексті бюджету на 2010 фінансовий рік.

Джон Ліпскі назвав фінансову політику уряду "адекватною". За його словами, Національний банк України "пильно стежить" за розвитком ситуації та готовий до рішучих дій у випадку посилення інфляції чи різкої зміни обмінного курсу.

За матеріалами: «Укрінформ»

 

Читайте также по теме