ГолосUA
15:48 29/11/2009

У Мюнхені завтра розпочнеться суд над Іваном Дем’янюком

Судовий процес над Іваном Дем’янюком, якого звинувачують у пособництві німецьким нацистам під час Другої світової війни, розпочнеться у понеділок, 30 листопада, у Мюнхені. Він обіцяє бути одним з останніх гучних процесів над злочинцями часів націонал-соціалізму.

Колишнього солдата радянської армії підозрюють у тому, що протягом березня-вересня 1943 року він працював як наглядач нацистського концтабору «Собібор» у Польщі, де був причетний до масового знищення євреїв. 89-річного українця за походженням звинувачують у пособництві у вбивстві 27,9 тис. євреїв у газових камерах «Собібору».

Процес проходитиме у Другому земельному суді Мюнхена, оскільки Іван Дем’янюк після війни деякий час мешкав у баварському селищі Фельдафінг. На відкриття першого засідання акредитовані понад 200 журналістів. Окрім того, до Мюнхена приїдуть родичі загиблих у концтаборі «Собібор» з Ізраїлю, Нідерландів та США. У суді будуть запроваджені безпрецедентні заходи безпеки: відвідувачі мають пройти подвійний контроль — персональний обшук та дозволити охоронцям зробити копію свого паспорта.

За попереднім планом, суд над Іваном Дем’янюком триватиме до травня 2010 року. У його рамках передбачено проведення 35 судових засідань. Перші три з них пройдуть з 30 листопада по 2 грудня, під час яких будуть зачитані пункти обвинувачення та заслухані висновки медичної комісії щодо стану здоров’я підсудного. Нагадаємо, що у липні медичні експерти визнали його здатним витримати судовий процес, однак судове засідання не може тривати довше трьох годин на день. Очікується, що Дем’янюк буде присутній у залі в інвалідному кріслі.

Протягом засідань 19-21 січня 2010 року планується заслухати важливих свідків у справі Дем’янюка, які пережили Голокост у польському таборі «Собібор», Томаса Блатта та Йулеса Шелвіса. Сторону обвинувачення у судовому процесі над Дем’янюком представлятимуть 33 позивачі. Головним доказом його провини є службове посвідчення за номером 1393, видане есесівцями. Крім того, у слідства є список, датований березнем 1943 року, в якому вказується, що Дем’янюк переводиться на службу в «Собібор». Сам підсудний, за словами його адвокатів, не визнає своєї провини і заперечує навіть факт свого перебування в «Собіборі».

Офіційна підготовка до судового процесу в Мюнхені тривала рівно рік. У листопаді 2008 року Німецьке відомство з розслідування нацистських злочинів у Людвігсбурзі передало справу Дем’янюка прокуратурі Мюнхена. 11 березня цього року вона видала ордер на його арешт. На початку травня Івана Дем’янюка з Клівленда (штат Огайо, США), де він мешкав останнім часом, було депортовано до Мюнхена. Тут йому було пред’явлено ордер на арешт і доставлено до тюремного лазарету в Штадельхаймі. У липні прокуратура Мюнхена висунула офіційне обвинувачення.

За даними німецької прокуратури, у 1942 році солдат радянської армії Іван Дем’янюк потрапив у полон до німців і пізніше став охоронцем у нацистських "таборах смерті" Майданек, «Собібор» і Флоссенбург, де було знищено щонайменше 450 тис. осіб, переважно євреїв. Після війни українець втік до США. Однак у 1977 році його було позбавлено американського громадянства. Через дев’ять років обвинуваченого вислали в Ізраїль. Там ще через два роки його засудили до смертної кари. Але у 1993 році Верховний суд Ізраїлю скасував вирок Дем’янюку, оскільки вважав недоведеною його ідентифікацію як охоронця "Івана Грозного". У результаті Іван (Джон) Дем’янюк повернувся до США й у 1998 році навіть відновив громадянство, якого у 2002 році знову був позбавлений. У 2005 році Федеральний суд у справах імміграції США прийняв рішення про його депортацію.

За матеріалами: «УкрІнформ»

 

Читайте также по теме