ГолосUA
17:36 09/12/2009

У «Нафтогазі» спростовують закиди профспілок

НАК «Нафтогаз України» вважає неприпустимим використання деякими керівниками профспілок трудових колективів газових підприємств у акціях протесту, оскільки для цього не існує жодних передумов.

Про це йдеться у заяві підприємства на офіційному сайті НАК «Нафтогазу України».

Компанія зазначає, що згідно з протоколом домовленостей між НАК «Нафтогаз України» та Профспілкою працівників газових господарств України від 6 жовтня 2009 року «Щодо вирішення соціальних питань, що стосуються працівників відкритих акціонерних товариств які будуть прийняті на роботу до ДП «Нафтогазмережі» усі працівники ВАТів, яких буде вивільнено з ВАТів у зв’язку з передачею державного майна, будуть працевлаштовані у ДП «Нафтогазмережі».

«Цей протокол особисто підписали та підтвердили досягнуту домовленість Голова правління НАК «Нафтогаз України» О. Дубина та Голова Профспілки працівників газових господарств України О. Агрба», — зазначено у заяві.

Окрім того, згідно з штатним розкладом у регіональних філіях ДП «Нафтогазмержі» будуть працювати більше 80 тисяч працівників. Таким чином, кожен співробітник ВАТу, який задіяний у газопостачанні, буде працевлаштований в структурі Державного оператора газових мереж – ДП «Нафтогазмережі». Заробітна плата в ДП «Нафтогазмережі» прив’язана до тарифної сітки працівників інших державних газових компаній, що входять до складу НАК «Нафтогаз України» і в середньому вища за рівень заробітної плати в ВАТах на 30-40%.

Компанія зазначає, що безпідставні та безвідповідальні дії деяких керівників Профспілки провокують трудові колективи на загострення ситуації в газовій галузі, що ставить під загрозу безпеку та безперебійність газопостачання в Україні. Заявлена акція протесту відволікатиме значну частину працівників регіональних газопостачальних підприємств від виконання своїх виробничих функцій – забезпечення безперебійного та безаварійного постачання газу споживачам України. Тому лише деструктивна позиція деяких керівників Профспілки може призвести до виникнення надзвичайних подій техногенного характеру, що ставить під загрозу нормальне та стале функціонування газової галузі держави та загрожуватиме енергетичній безпеці України в цілому.

НАК «Нафтогаз України» також вважає, що заявлені акції протесту є черговою спробою т. зв. «офшорних» власників деяких облгазів та їх підлеглих зберегти контроль над підприємствами та запобігти реформуванню внутрішнього газового ринку в цілому. Окрім заявленої акції протесту, яскравим прикладом тіньового обігу коштів може слугувати той факт, що після початку роботи ДП «Нафтогазмережі», керівники ВАТів також почали підвищувати рівень заробітної плати своїм працівникам, що наочно демонструє наявність прихованих «офшорними власниками» фінансових можливостей для підвищення рівня оплати працівникам галузі. Нагадаємо, що на сьогодні заборгованість ВАТів перед державою вже складає майже 8 млрд. грн.

НАК «Нафтогаз України» заявляє, що реформи газової галузі посилять соціальний захист працівників та сприятимуть покращенню кадрового потенціалу галузі. Компанія ще раз підтверджує свою готовність до відкритого діалогу з представниками Профспілки газових господарств України. З цього приводу НАК «Нафтогаз України» було надано окреме доручення керівникам відповідних департаментів Компанії. НАК «Нафтогаз України» ще раз підтверджує усі досягнуті з представниками Профспілки домовленості.

Державний оператор газових мереж забезпечить в країні безаварійне та безперебійне газопостачання та впровадить прозору систему розрахунків за спожитий газ.

Нагадаємо, Профспілка працівників газових господарств звернулася з відкритим листом до Президента України з проханням припинити перепідпорядкування газорозподільних мереж від облгазів ДП «Нафтогазмережі». У зверненні, Проспілка звинуватила НАК у можливому подальшому звільненні 50% співробітників облгазів, а також вимагала залишити стару схему у дії, привівши тарифи на газопостачання до «економічно обгрунтованих».

Акція протесту Профспілки анонсована на 10 грудня.

 

Читайте также по теме