ГолосUA
09:53 19/12/2009

У наступному році ціни на газ виростуть на 50-60% — експерт

Через вибори Президента ціни на газ в Україні не надто зростали, проте в 2010 році зростуть на половину. />  
Про це сказав старший економіст Міжнародного Центру перспективних досліджень Ільдар Ґазізуллін на прес-конференції.

«Підвищувати ціну на газ для населення необхідно, але підхід до підвищення може бути диференційований. Ціна на російський газ для України буде формуватись за визначеною формулою, як і в минулому році. Тобто ціна на газ буде прив’язана до світової ціни на кошик нафтопродуктів. За прогнозом ціна нафти має скласти не менше $60-70 за барель. А це означає, що ціна на газ для України в наступному році обов’язково підвищиться», — сказав він.

Експерт наголосив, що ціна на російський природний газ зросла ще в цьому році, але через вибори влада не наважилась змінювати ціну для населення і теплокомуненерго.

«В 2010 році, переглядати ціну буде просто необхідно. Якщо підвищуватимуть ціну кожного кварталу, за схемою, яка раніше пропонувалась, в наступному році ми матимемо зростання десь на 50-60», — зауважив він

З ним погодився й експерт з енергетичних питань Володимир Омельченко.
«Природного газу власного видобутку на потреби населення і теплокомуненерго Україні не вистачить, тому в будь-якому випадку прийдеться задіювати ресурси імпортного газу. Тому безумовно подорожчання російського природного газу в першому кварталі наступного року відобразиться на вартості газу для українських споживачів»,- підкреслив експерт.

О. Каретнікова.

 

Читайте также по теме