ГолосUA
15:24 01/04/2009

У НАТО заговорили по-албанськи

Албанія та Хорватія стали повноправними членами НАТО.

Про це журналістам заявив речник НАТО Джеймс Апатурай, повідомив УНІАН.

За його словами, у середу США повідомили штаб-квартиру НАТО про завершення ратифікаційних процедур щодо приєднання цих двох країн до Альянсу.

"Албанія та Хорватія серйозно працювали для досягнення стандартів НАТО, зокрема, в галузі демократії та реформування оборонної системи", — сказав Апатурай.

Речник НАТО зазначив, що ці дві країни отримали колективну безпеку, але водночас і взяли на себе відповідальність за безпеку в регіоні і за безпеку союзників, що входять до Альянсу.

Він також додав, що лідери цих двох країн будуть вперше присутніми на саміті НАТО, який відбудеться 3-4 квітня у французькому Страсбурзі та німецькому Келі як лідери країн-членів НАТО.

Як відомо, Албанія заявила про своє бажання вступити до НАТО у 1992 році, а Хорватія – у 1995 році.

Україна у 1995 році запропонувала НАТО встановити особливі відносини і закріпити їх у двосторонньому документі.

У 1997 році у Мадриді було підписано Хартію про особливе партнерство між Україною та НАТО.

Нині в державі точаться суперечки щодо доцільності вступу до Альянсу. Якщо представники Росії заявляють про те, що більшість населення виступає проти вступу до НАТО, то представники західних держав виступають за те, щоб народ України сам визначився щодо перспективи приєднання до Альянсу.

 

Читайте также по теме
ГолосUA
13:18 01/10/2024

Йенс Столтенберг официально передал полномочия генерального секретаря Североатлантического альянса бывшему премьер-министру Нидерландов...