ГолосUA
06:21 30/11/2009

У Німеччині розпочинається судовий процес над Дем’янюком

Сьогодні у Німеччині призначено початок судового процесу над 89 річним Джоном (Іваном) Дем’янюком, якого звинувачують в причетності до вбивства десятків тисяч переважно єврейських в’язнів нацистського табору смерті Собібор на території Польщі в часи Другої світової війни.

Процес привабив велику міжнародну увагу, бо Німеччина вперше судитиме не німця за злочини німецьких нацистів. Іншою причиною особливої уваги називають те, що цей суд імовірно буде останнім великим процесом стосовно нацистських злочинів.

"Перед тим, як визнати когось винним, необхідно довести, що він щось вчинив, а не просто, що він був десь, де інші люди з різними повноваженнями скоїли щось, що може бути протизаконним", — заявив Ґюнтер Мал — адвокат Д.Дем’янюка .

Джон Дем’янюк, який народився в Україні на Київщині, завжди відкидав звинувачення у воєнних злочинах і наполягав, що під час війни був мобілізований у радянську армію, а в ході боїв потрапив у німецький полон і до кінця війни був в’язнем.

Після війни він емігрував до США, де працював до пенсії на автомобілебудівному заводі міста Клівленд у штаті Огайо.

Джона Дем’янюка вже судили у 80-х роках в Ізраїлі за подібними звинуваченнями, але оголошений йому смертний вирок був скасований, коли деякі документи на процесі, отримані з Радянського Союзу, виявилися несправжніми.

Він повернувся до США, але там його звинуватили у неправдивій інформації в імміграційній заяві, де було запитання про співпрацю з нацистами.

2002-го року суддя імміграційного суду у США ухвалив, що доказів щодо того, аби довести, що пан Дем’янюк був охоронцем у кількох концентраційних таборах було достатньо і його позбавили американського громадянства.

Німецька влада тепер твердить, що має нові докази, які підтверджують висунуті проти його звинувачення.

Але деякі правники кажуть, довести провину Дем’янюка буде важко, оскільки зараз немає свідків, які могли би підтвердити його безпосередню участь у зштовхуванні євреїв у газові камери.

Німецька прокуратура вважає, що досить буде довести лише те, що він служив охоронцем у таборі Собібор і був частиною структури, яка масово вбивала людей.

За даними прокуратури Джон Дем’янюк був одним з приблизно 150 колишніх радянських військовополонених, яких приставили працювати охоронцями у таборі Собібор у 1942-43 роках.

За матеріалами: ВВС

 

Читайте также по теме