ГолосUA
09:35 02/11/2009

У Німеччині знайшли спільника Дем’янюка

Влада Німеччини запідозрила в злочинах, аналогічних осудному Джону Дем’янюку, одного з свідків у його справі — 88-річного Самуеля К.

Його підозрюють в причетності до вбивства 434 тис. чоловік в концентраційному таборі Белжец в Польщі.

Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel.

За даними видання, Самуель К., як і Дем’янюк, працював охоронцем в концентраційному таборі. Він потрапив у поле зору правоохоронних органів Німеччини в 1969 році, і з тих пір його кілька разів допитували. Під час останнього з таких допитів в червні 2009 року Самуель К., кажучи про свою роботу в Белжеце, зізнався: «Ми всі знали, що там вбивають і спалюють євреїв. Ми щодня відчували цей запах». Не зважаючи на це, до відповідальності до справжнього моменту він не притягався.

У німецької поліції є серйозні підстави підозрювати 88-річного німця в причетності до масових вбивств, проте про можливе пред’явлення йому звинувачень поки нічого невідомо.

Нагадаємо, за даними звинувачення, Дем’янюк в 1943 році був охоронцем в Собіборі. Головним доказом служить видане на його ім’я посвідчення СС за номером 1393. Крім того, звинувачення спирається на документ, в якому стверджується, що в 1943 Дем’янюк був переведений в Собібор.

Уроженець України Джон (Іван) Дем’янюк раніше вже був судимий за причетність до нацистських злочинів. У 1986 році США, де він проживав з 1951 року, видали його Ізраїлю. Там Дем’янюк був засуджений до довічного ув’язнення за вбивства євреїв в концтаборі Треблінка, де він нібито отримав за особливу жорстокість прізвисько «Іван Грозний». Проте, в 1993 році ізраїльський Верховний суд відмінив вирок. Після екстрадиції адвокати намагалися відтермінувати початок процесу, проте всі їх апеляції були відхилені, і датою початку судового процесу було призначено 30 листопада.

За матеріалами: lenta.ru

 

Читайте также по теме