ГолосUA
08:39 28/10/2010

У новій Конституції повноваження Президента не стануть слабшими

 

Нова Конституція України, над проектом якої наразі працюють команда Президента, повноваження глави держави не ослабнуть, водночас і чинний варіант Основного закону “дозволяє більш ефективно просувати реформи та долати опір бюрократії”.

 

Про це заявив голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін в інтерв'ю газеті “Сегодня”.

 

Зокрема, голова Адміністрації наголосив, що нині триває робота над розробкою нового проекту Основного закону, який Президент країни планує обговорити з українцями на всенародному обговоренні. “У своєму зверненні до народу після рішення Конституційного Суду Президент чітко сказав, що Конституція потребує покращення, що всі подальші дії щодо її вдосконалення будуть системними і прозорими. Він підтримує ідею конституційної асамблеї, ідею всенародного обговорення нового закону. Наразі ведеться підготовча робота в цьому напрямку, і я переконаний, що вона буде успішною”, — наголосив С. Льовочкін. />  

Водночас, С. Льовочкін наголосив, що не важливо, якими саме повноваженнями наділено Президента, якщо питання стоїть про проведення системного реформування в країні. “Головне не у кого більше повноважень, а як вони реалізуються. Попередні п'ять років ми бачили, що у екс-президента був період з великими і меншими повноваженнями, але тим не менше, мало що було зроблено для підвищення конкурентоспроможності нашої країни”, — заявив він.

 

“Повноваження потрібні главі держави, щоб реалізувати головну задачу, з якою Президент переміг на виборах — вона полягає в модернізації Україні, у проведенні системних реформ. І я переконаний в тому, що ті повноваження, якими наділяє його нинішня Конституція, дозволять більш ефективно просувати реформи, долати опір бюрократії”, — додав чиновник.

 

Проте, на уточнююче запитання, чи варто очікувати послаблення повноважень гаранта Конституції, С. Льовочкін заявив що цього не станеться.

 

“Щоб проводити реформи, потрібна сильна влада. У перспективі, я думаю, потрібен широкий громадський діалог, наприклад, в рамках конституційної асамблеї, в тому числі, можливо, і навколо форми правління, і посилення тієї чи іншої гілки влади. Хоча я вважаю, що не буває сильних і слабких повноважень, бувають сильні й слабкі керівники”, — сказав С. Льовочкін.

 

При цьому, він повідомив, що в Конституції нового варіанту буде зафіксований принцип поділу влади, прописана система противаг, “як це зроблено в подібних документах в демократичних країнах”.

 

Читайте также по теме