ГолосUA
14:30 30/04/2010

У парламенті є законопроект щодо розгляду питання про імпічмент Януковичу

Депутат Верховної Ради, член фракції Блоку Юлії Тимошенко Григорій Омельченко пропонує парламенту створити спеціальну тимчасову слідчу комісію з розслідування дій Президента України Віктора Януковича, які, можливо, містять ознаки злочинів, і розгляду питання про відсторонення його з посади Президента в порядку імпічменту.

Про це сказано в проекті постанови №6366, зареєстрованому у Верховній Раді 30 квітня.

Комісію пропонується створити з метою проведення депутатського розслідування й направлення матеріалів і висновків комісії до Верховного Суду для одержання висновків про те, чи містять діяння, у яких обвинувачується Янукович, ознаки державної зради або іншого злочину.

Строком діяльності комісії пропонується встановити 6 місяців, а її попередній звіт заслухати в липні.

Головою комісії пропонується обрати самого Омельченка.

У пояснювальній записці до проекту зазначається, що підставою для його реєстрації в парламенті було підписання Януковичем угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України до 2042 року.

Нагадаємо, відповідно до Конституції, Президент може бути відсторонений з посади парламентом у порядку імпічменту у разі скоєння ним державного злочину або іншого злочину.

Питання про відсторонення Президента з посади в порядку імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу парламенту.

Для проведення розслідування Верховна Рада створює спеціальну тимчасову комісію, до складу якої включається спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

За наявності підстав парламент не менш ніж 300 голосами приймає рішення про обвинувачення Президента.

Рішення про відсторонення Президента з посади в порядку імпічменту приймається парламентом не менш ніж 3/4 від її складу після перевірки справи Конституційним Судом.

21 квітня Україна й Росія домовилися продовжити перебування Чорноморського флоту Росії на севастопольській базі на 25 років, до 2042 року.

За матеріалами "Українських новин"

 

  />  

Читайте также по теме