ГолосUA
13:57 02/06/2010

У Партії регіонів пояснили, чому вони хочуть скоротити кількість ВНЗ

Кількість вищих навчальних закладів в Україні потребує скорочення. />  

Про це заявив депутат від Партії регіонів, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань освіти та науки Максим Луцький у програмі «РозворотUA» на "Радіо Ера FM».

За його словами, нині в Україні безпрецедентна кількість вищих навчальних закладів, які такими називатися не мають права, тому посадовець підтримує їх скорочення.

«Я позитивно до цього ставлюся… Так повелося в нашій державі, коли воно (навчальний заклад — ред.) було ПТУ, тоді воно стало технікумом, потім воно стало інститутом, потім — академією, потім — університетом, а потім отримало статус національного. От в чому проблема. На сьогоднішній день, я сподіваюся, цей процес буде зупинено», — сказав він.

При цьому він наголосив, що тим вищим навчальним закладам, які відповідають своєму статусу, держава повинна надати змогу розвиватися і заробляти гроші.

Натомість депутат фракції БЮТ, голова Комітету з питань науки та оcвіти парламенту Володимир Полохало переконаний, що визнані виші України повинні отримати автономію, як це практикується в країнах Західної Європи. «Дати вищим навчальним закладам те, що вони вимагають багато років: автономію та академічні свободи. Коли вищі навчальні заклади, особливо провідні, такі як Київський національний університет, Київська політехніка, авіаційний, тобто, ті, які займають провідні місця в рейтингах, зможуть самі заробляти гроші на іноземних студентах, на наукових розробках. Якби ми це зробили, ректори не бігали б з протягнутою рукою», — зазначив В. Полохало.

 

Читайте также по теме