ГолосUA
11:14 21/04/2010

У переговорах з Росією Україні може завадити лише відсутність досвіду — політолог

Ослабити позицію України у переговорах з Російської Федерацією може лише відсутність досвіду у веденні подібних міжнародних переговорів.

Таку точку зору виловив директор Центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребінський у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Звичайно, у нас в Україні немає такого досвіду проведення міжнародних переговорів, який є у Москви. Звичайно, ми будемо потерпати певний час. Але треба вчитися — нічого тут не зробиш. Я думаю, що це важливі кроки для навчання на майбутнє”, — підкреслив він. 

Найголовнішим ж, на думку політолога, є бажання спільно вирішувати накопичені проблеми у відносинах між Україною та Росією. “Присутнє бажання разом вирішувати проблеми, які цікавлять обидві сторони. Я вважаю, що вже це є позитивним. Немає бажання створити проблеми для партнера, як це було протягом останніх п’яти років”, — зазначив він. 

На думку М. Погребінського, наразі не треба “вигадувати якісь варіанти поступок”, на які змушені будуть піти сьогодні сторони під час зустрічі Президентів Росії та України у Харкові.  />  
“Ми навряд чи зараз вгадаємо точно, більше того, я впевнений, що ми й після переговорів не будемо знати, на які поступки пішли сторони. Але для мене очевидно, що є позитивна атмосфера”, — наголосив Михайло Погребінський.

Нагадаємо, під час сьогоднішнього візиту до Харкова Президента Росії Дмитра Медведєва лідери двох країн зустрінуться з керівниками прикордонних регіонів Росії та України, а також проведуть двосторонні переговори. Обговорюватиметься підготовка чергового засідання російсько-української міждержавної комісії, просування проектів в атомній енергетиці, авіабудуванні, космосі. Передбачається розглянути взаємодію у газовій сфері та створення умов для функціонування Чорноморського флоту Росії на території України. Президенти обговорять також підготовку святкування 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, й участь Медведєва і Януковича у неформальному саміті СНД, приуроченому до ювілею Перемоги.

І. Носальська

 

Читайте также по теме