ГолосUA
07:56 22/12/2008

У період кризи — радять витрачати більше грошей?

Голова МВФ закликає уряди всіх країн витрачати більше, незважаючи на збільшення державного боргу.

Про це повідомляє видання Telegraph.

В інтервю службі новин BBC, голова Міжнародного Валютного Фонду Домінік Страус-Кан заявив, що зазвичай він би не підтримував будь-які дії урядів, які б збільшували державний борг, але на даний момент, аби запобігти рецесії, що гостро відчуватиметься у 2009 році, він обирає менше із двох зол, тобто виступає за збільшення бюджетного дефіциту.
 
Своєю позицією у цьому питанні Страус-Кан висловив підтримку ініцативам британського премєра Гордона Брауна, який нещодавно запрoпонував план "фіскального стимулу" (пониження податків для надходження більшої кількості живої готівки в економіку, але за рахунок збільшення бюджетного дефіциту) і не підтримивав міністра фінансів Німеччини Пеера Штайнбрюка, який із сарказмом назвав план Брауна-"духозахоплюючим".
 
"Я надзвичайно стурбований,- наголосив BBC Страус-Кан, — що і без того похмурий економічний прогноз на 2009 рік, не став ще похмурішим. Для цього провідним економікам слід якомога швидше втілювати у життя план фіскального стимулу".
 
Голова МВФ зауважив, що ті заходи, які були затверджені великою двадцяткою на саміті у Вашингтоні недостатні для подолання, можливо, госторої ситуації у глобальній економіці на 2009 рік, коли рецесія буде відчуватися у провідних державах, а країни, що розвиваються, стануть гальмувати.
 
Страус-Кан вважає, що близько 2% світового ВВП, грошовим еквівалентом якого є 1,2 триліонів доларів, буде потрібно для того, аби запобігти можливому загостренню рецесії.
 
У листопаді цього року МВФ прогнозувало зниження економічного приросту у всіх державах від 3% до 2,2%, але в січні останній показник може стати ще нижчим.
 
Домінік також прокоментував слова голови Європейського Центрального Банку Жана-Клода Тріше, який закликав уряди єврозон не розсекречувати дані стосовно того, скільки вони позичають.
 
"Надзвичайно "благородні" слова,- іронічно підкреслює голова МВФ — але це його робота".
 
Тим не менш, як зауважує видання,  він упевнений, що поглинатися у заборгованості в нинішній ситуаціїн неправильно, але іншого виходу поки що немає.
 
Страус-Кан підтримав ініціативи Федерал Резерву щодо зниження відсотків на кредити, але вказав, що цього може бути недостатньо без втілення ефективного пакету фіскального стимулу.
 
 

Читайте также по теме