ГолосUA
14:09 02/08/2009

У піратському полоні перебувають 26 українців

Серед 150 моряків з різних країн, котрі перебувають у полоні сомалійських піратів, 26 українців.

Крім того, сомалійські пірати утримують 3 громадян Російської Федерації. Громадяни України перебувають на контейнеровозі «Hansa Stavanger» (двоє), а також на балкері «Arіana» (24 особи).

Загалом за період з 5 липня до 1 серпня сомалійськими піратами захоплено 2 судна, за викуп звільнено 1, за інше — індійське «Доу» — власник викуп давати відмовився, й тепер воно використовується разом з екіпажем у якості судна-бази для нападів на інші кораблі.

На даний момент у піратському полоні перебуває 8 кораблів і 1 яхта, а також 1 судно без екіпажу. Пірати утримують близько 150 людей, у тому числі, як мінімум, 4 жінки.

Загальний час перебування в полоні: від 2-3 тижнів до 2-3 місяців. Час залежить від того, чи страхують судновласники свої кораблі від піратства, у тому числі сумою можливого викупу (2-3 мільйони доларів).

Рекорд по мінімальному викупу — сухогруз Sea Horse, за який заплатили 100 000 доларів, максимальну ж кількість грошей пірати отримали за звільнення корабля «Faіna» та бельгійського земснаряду «Pompeі» — 3.2 мільйона доларів.

Крім того, останнім часом суттєво зріс рівень насилля над моряками.

За матеріалами: «Морской бюллетень»

 

Читайте также по теме