ГолосUA
10:13 25/11/2008

У Південній Осетії визнали, що пострілами хотіли налякати президентів

Влада Південної Осетії визнала, що 23 листопада прикордонники все ж стріляли в повітря, аби зупинити кортеж президентів Грузії і Польщі. Про це повідомив «КоммерсантЪ».

За словами міністра республіки з питань інформації і преси Ірини Гаглоєвої, Михайло Саакашвілі і Лех Качинський під`їхали до прикордонного поста, їх охоронці заявили, що хочуть проїхати в Ахалгорі (Південна Осетія). «Їм відповіли в різкій формі, що проїхати не можна. Тоді одна з машин проїхала декілька метрів у бік поста. Була дана автоматна черга в повітря», — сказала міністр.

Напередодні представники керівництва Південної Осетії і Росії спростовували той факт, що осетинські чи російські військовослужбовці під час цього інциденту відкривали вогонь, називаючи заяви грузинської сторони про обстріл «грузинською провокацією». Президент Південної Осетії Едуард Кокойти сказав, що «жодної стрілянини не було».  

Нагадаємо, що ольський президент Лех Качинський під час свого візиту до Грузії 23 листопада вирішив разом з грузинським колегою відвідати ділянку осетинського кордону, яка в результаті збройного конфлікту була взята під контроль російськими військами і, таким чином, де факто приєднана до Південної Осетії. У Тбілісі перебування там російських військ розцінюють як порушення мирної угоди.

За словами Леха Качинського, біля російського блок-поста їх автоколона зупинилася, після цього з російського боку пролунали постріли з автоматичної зброї. Президент Польщі визнав, що через темряву не зміг визначити, стріляли в їх бік чи в повітря. Михайло Саакашвілі зі свого боку стверджує, що з російського боку цілеспрямовано вівся вогонь по президентському кортежу.

Тим часом Ірина Гаглоєва, коментуючи подію, заявила, що інцидент мав місце все ж не на російському, а на осетинському посту, які розташовані недалеко один від одного.

 

Читайте также по теме