ГолосUA
10:48 27/09/2010

У Податковому кодексі закладено прогресивне оскарження рішень податківців, — Мін’юст

У II Розділі проекту Податкового кодексу України, що переданий до Верховної Ради і зареєстрований 21 вересня 2010 року за №7101- 1, регламентовано порядок та процедуру апеляційного узгодження податкових зобов`язань в адміністративному порядку та скасування рішень контролюючих органів у разі встановлення під час апеляційної процедури невідповідності оскаржуваних рішень актом законодавства.

Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції.

Прогресивною новацією у запропонованому проекті Кодексу є введення дворівневої процедури адміністративного оскарження рішень органів державної податкової служби. Адже діюча на сьогодні трирівнева процедура, як показала практика, лише затягує терміни апеляційного узгодження податкових зобов`язань загалом до 70 днів та може спонукати до проявів корупційних дій з боку посадових осіб податкових органів, які приймали оскаржувані рішення, що надалі цими ж посадовими особами скасовуються на первинному рівні оскарження.

Грошове зобов`язання, що оскаржується, також залишається неузгодженим і не підлягає сплаті чи примусовому стягненню.

У II Розділі проекту Податкового кодексу передбачено застосування під час проведення процедури адміністративного узгодження „конфлікту інтересів”. Коли норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або норми різних законів чи нормативно-правових актів припускають неоднозначне трактування прав та обов`язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок цього є можливість ухвалити рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу. В такому випадку рішення приймається на користь платника податків.

Ще однією новацією в проекті Податкового кодексу України є нарахування пені за весь період оскарження у випадку незадоволення скарги платника та залишення оскаржуваного рішення без змін як в адміністративному, так і в судовому порядку (стаття 129 проекту Податкового кодексу). Введення такої норми є нормальною цивілізованою європейською практикою

 

Читайте также по теме