ГолосUA
14:24 01/08/2010

У Польщі заборонили виховувати дітей за допомогою ляпасів

У Польщі заборонили виховувати дітей за допомогою ляпасів. У республіці з сьогоднішнього дня набули чинності поправки до закону "Про боротьбу з насильством у сім’ї".

Правила забороняють тілесні покарання дітей, заподіяння душевних страждань та інші форми приниження дитини. У разі порушення цієї норми, соціальний працівник у присутності співробітника поліції і представника служби охорони здоров’я може забрати дитину, а суд впродовж 24 годин може ухвалити рішення про позбавлення жорстоких мам і тат батьківських прав.

Під час обговорення нового закону багато батьків стверджували, що не уявляють собі процес виховання без ляпасів. Соціальні працівники виступають проти такого образу мислення, заявляючи, що діти заслуговують такої ж пошани, як і дорослі.

Фахівці відзначають, що колись тілесні покарання застосовувалися стосовно дорослих, але з часом, такі заходи були визнані в суспільстві негідними.

Закон передбачає також захист жертв насильства від втрати даху над головою. Наприклад, якщо раніше агресивного батька не можна було вигнати з квартири, власником якої він є, зараз така можливість існує. Окрім цього, у разі виникнення загрози життю або здоров’ю, дитина тепер може бути передана під опіку найближчим родичам. До цього дітей відразу ж відправляли до державних виховних установ.

Останніми роками в Польщі була зафіксована тривожна статистика, що вказувала на зростання кількості випадків жорстокого поводження з дітьми. У 2008 році таких інцидентів було 2,5 тис, а в 2009 році — вже 3,3 тис.

В Україні ситуація з насильством у родині набагато гірша. Ця тема не піднімається в ЗМІ, кількість соціальних працівників украй мала, оскільки держава не бере на себе відповідальність за захист жертв домашнього насильства. Більш того, пільги і виплати у зв’язку з народженням дитини і у зв’язку з інвалідністю нерідко спонукають батьків на безвідповідальне ставлення до дітей. Так, відомий випадок, коли в Дніпродзержинську мати морила сина голодом, щоб отримувати гроші за його інвалідність. У реанімацію шестирічного хлопчика доставили у стані коми. Мати, яка не виконувала батьківських обов’язків (її малолітніх дітей, залишених без нагляду і їжі, із закритої квартири звільнили рятувальники) отримала лише один рік позбавлення волі.

За матеріалами: ИТАР-ТАСС, NEWSru.ua. />  

Читайте также по теме