ГолосUA
13:51 17/10/2008

У понеділок РНБО розглядатиме проблеми банків

План антикризових заходів, який розглядатиме в понеділок Рада національної безпеки і оборони, містить кроки, що допоможуть національній економіці подолати ключові на сьогодні проблемні питання.

Як повідомили кореспонденту Голос.UA в прес-службі Президента України про це заявив сьогодні на брифінгу перший заступник голови Секретаріату Президента України Олександр Шлапак.

За його словами, йдеться, зокрема, про необхідність оптимізації управління державними фінансами, вирішення проблем ліквідності банківської системи та платіжного балансу, подолання рецесивних тенденцій в національній економіці.

Перший заступник голови президенської канцелярії назвав «досить контраверсійною» проблему ліквідності банківської системи. З одного боку, зазначив він, на сьогодні щоденні залишки на рахунках банківських установ становлять більше 22 млрд. грн. — і цього вистачає для обслуговування поточних потреб як населення, так і юридичних осіб. З іншого боку, за словами Шлапака, існує проблема недовіри до банків, вочевидь «здетонована» світовою кризою та ситуацією у «Промінвестбанку». Відтак, відзначив він, проект рішення РНБО передбачає ряд заходів, які мають повністю зняти проблему банківської ліквідності.

Говорячи про проблему платіжного балансу, перший заступник голови Секретаріату нагадав, що на сьогодні змінилася ситуація щодо відкритості зовнішніх фінансових ринків для України. «Постає питання суттєвих змін нашої економічної політики — в першу чергу, зовнішньоекономічної. І заходи з таких змін також запропоновані в проекті документу, який буде розглядатися на засіданні РНБО», — сказав він.

Олександр Шлапак висловив переконання, що у разі прийняття підготовленого плану антикризових заходів Україна зможе абсолютно спокійно блокувати ті негативні економічні тенденції, які сьогодні переживає навколишній світ.

 

Читайте также по теме