ГолосUA
08:42 17/06/2010

У ПР хочуть заборонити БЮТ брати участь у виборах

В Адміністрації Президента, уряді та парламенті вчора підтвердили готовність провести вибори в місцеві ради 31 жовтня.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов стверджує, що необхідні зміни у виборче законодавство вже підготовлені. Головною новелою документа є заборона на участь у виборах для блоків політичних партій.

Учора глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін оголосив, що чергові вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних і міських голів відбудуться восени цього року.

«Ми прийшли до дати 31 жовтня і вважаємо, що це останній конституційний термін, коли можуть бути проведені місцеві вибори», – зазначив він. Таким чином чиновник спробував розвіяти сумніви народних депутатів щодо можливого перенесення виборів на весну наступного року.

Крім того, вчора віце-прем’єр з питань регіональної політики Віктор Тихонов і голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявили, що вже готові і зміни у виборче законодавство.

«Думаю, що вже в четвер документ може бути внесений на розгляд парламенту», – сказав віце-прем’єр.

«Законопроект про вибори готовий на 100%», – заявив журналістам Єфремов. За його словами, в документі, підготовленому робочою групою парламенту, пропонується перейти до змішаної системи виборів: 50% депутатів обиратимуться за партійними списками, 50% – по мажоритарних округах. Ще однією новелою законопроекту повинна стати заборона на участь у місцевих виборах для блоків політичних партій.

«Ви ж бачите, до чого привели країну блоки. У підготовленому документі брати участь у виборах дозволено тільки партіям», – сказав Єфремов.

Плани Партії регіонів в опозиції сприйняли насторожено. Перший заступник голови комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Ольга Боднар (БЮТ) заявила, що дата проведення виборів 31 жовтня законодавчо не врегульована.

«Чергові вибори 30 травня були скасовані, а висновок Конституційного суду щодо змін у Конституцію про збільшення до п’яти років терміну повноважень мерів міст, голів сільських і селищних рад ще немає. На сьогоднішній день стверджувати, що вибори відбудуться 31 жовтня, можуть люди, які, користуючись телефонним правом, керують українським парламентом», – заявила Боднар.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина». />  

Читайте также по теме