ГолосUA
11:24 25/11/2008

У президентського Секретаріату — власні дані щодо заборгованості «Нафтогазу»

1,26 млрд. дол. США винен НАК «Нафтогаз України» газопостачальнику «РосУкрЕнерго». Про інші борги швейцарській компанії, які б були підтверджені фінансовими документами наразі не існує. Про це заявив Перший заступник Глави Секретаріату Президента України Олександр Шлапак. />  
Він підкреслив, що Україна вже погашає цю суму за рахунок коштів, що надходять на її рахунки від українських споживачів. А тому говорити про заборгованість НАКу перед російською газовою компанією безпідставні.

Олександр Шлапак назвав політичним фарсом розмови про передачу Росією якихось матеріалів у суди і додав, що переконаний, що якщо «РосУкрЕнерго» має заборгованість перед «Газпромом», це питання має вирішуватися напряму між суб’єктами взаємин.

«Саме непрозорість цих стосунків між «Газпромом» і посередником в особі «РосУкрЕнерго», від імені якого до України надходить природний газ, і призводить до подібних заяв керівництва Російської Федерації. Саме тому Україна вже вкотре наполягає на перехід до прямих взаємовідносин між українською і російською газовими компаніями», — зазначив він.
 «Глава держави підтримує перехід на такі прямі стосунки між Україною і Росією у газовій сфері, але при цьому він наполягає на тому, щоб сторони мали взаємні зобов’язання: Україна по надійному забезпеченню транзиту і зберіганню російського природного газу, а Росія — по балансуванню обсягів природного газу, який повинен надійти до нас для забезпечення потреб української економіки», — повідомив О.Шлапак.
При цьому, за словами О.Шлапака, Президент України підтверджує необхідність поступового переходу до європейських цін на природний газ і тарифів на транзит і зберігання газу. Крім того, є ще один нюанс, на врахуванні якого наполягає Глава держави. Йдеться про необхідність визначення ринкової ціни на газ.
Нагадаємо, 20 листопада Президент Росії Д. Мєдвєдєв заявив про борги України перед «Газпромом» в обсязі 2,4 млрд. дол. США та поставки в наступному році для України природного газу за ціною 400 дол. США за тис. кубометрів. О.Шлапак зазначив, що подібні заяви окремих керівників нашої північної сусідки можливо чути кожного року в період завершення переговорів у газовій сфері на наступний період. І цей рік не став винятком.
Перший заступник Глави Секретаріату Президента України зазначив, що взаємовідносини «РосУкрЕнерго» і «Газпрому» не повинні стати гальмами для підготовки і підписання контракту між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром».

 

Читайте также по теме