ГолосUA
16:34 18/03/2009

У п’ятницю в Києві відкриють пам’ятний камінь гетьмана Мазепи

20 березня на столичній площі Слави відбудеться урочиста церемонія відкриття пам’ятного каменю — на місці, де знаходився Свято-Миколаївський військовий собор, збудований коштом гетьмана України Івана Мазепи. />  

Про це повідомили у прес-службі Київської міської державної адміністрації, відзначивши, що очікується, що у відкритті цього меморіального знаку візьмуть участь Президент України Віктор Ющенко, представники центральних органів державної влади та КМДА. Як розповів заступник голови КМДА Сергій Рудик, відповідальний за координацію заходу, урочистості приурочені до 370-річчя від дня народження Мазепи. Їх основна мета — увічнити пам’ять цієї видатної історичної постаті — справжнього патріота та державного діяча, який багато зробив для Києва та Україні.
 

"У 2007 році за моїм депутатським поданням Київрада перейменувала вулицю Січневого повстання на честь Івана Мазепи, у 2009 — міська влада встановлює пам’ятний камінь. Такі люди як Мазепа гідні того, щоб бути увічненими у назвах київських вулиць, монументах та пам’ятних знаках, встановлених у столиці. І робота міської влади у цьому напрямку буде продовжуватися", — сказав С.Рудик.
 

За інформацією КМДА, в 1690-1696 роках за кошт гетьмана Мазепи на сучасній площі Слави (м. Київ) було збудовано нову велику церкву — храм Святого Миколи. Його зводив талановитий архітектор Осип Дмитрович Старцев. У 1821 році храм був переданий у розпорядження Військовому відомству. З того часу собор став храмом-символом військової слави, і за ним закріпилася назва "Свято-Миколаївський військовий собор". Тут правили молебні в пам’ять загиблих воїнів та у дні військових перемог.
 

За свідченнями сучасників, храм Святого Миколи був кам’яний, одноповерховий, збудований в архітектурних формах українського (мазепинського) бароко. Живопису і мозаїк всередині не було. Але храм мав надзвичайної краси іконостас — різьблений з дерева, позолочений і складався він аж з семи ярусів. Іконостас Миколаївського собору називали одним з найкращих у Києві. Серед прочан Миколаївський собор був шанований за те, що в ньому зберігалися мощі св. Іоанна Златоуста.
 

У 1934 році Свято-Миколаївський військовий собор був зруйнований більшовиками. Згодом, на його місці був збудований палац дітей та юнацтва "Піонер".

 

Читайте также по теме