ГолосUA
10:09 24/03/2010

У Севастополі піротехніки МНС знищили сучасну торпеду радянського виробництва

У Севастополі піротехніки МНС знищили сучасну торпеду радянського виробництва, повідомила прес-служба МНС.

"23-го березня в Балаклавському районі Севастополя на виході з Балаклавської бухти водолази-піротехніки МНС успішно знищили сучасну торпеду радянського виробництва загальною вагою близько двох тонн. Боєприпас був знайдений напередодні на 12-метровій глибині в 20-ти метрах від причалу № 247 представниками профільного екологічного підприємства ВАТ «Сіталл» у ході забезпечення кінозйомок у бухті", — повідомили в прес-службі.

На період проведення знешкодження було припинено роботу низки місцевих об’єктів господарської діяльності. З огляду на близькість розташування будівель, об’єктів, гідротехнічних споруд від місця знаходження торпеди, а також небезпека її перевезення на полігон після підйому з води, було вирішено провести операцію зі знешкодження найбільш доцільним і безпечним способом: боєприпас підняли на понтонах, відбуксирували по фарватеру Балаклавської бухти до району траверзу колишньої берегової батареї № 19, затопили на глибині і знищили шляхом підриву.

«За нашими розрахунками цей вибухонебезпечний предмет – сучасна торпеда часів СРСР, – коментує начальник аварійно-рятувальної частини спеціального призначення ГУМНС у Севастополі майор служби цивільного захисту Олег Піскорський. – Вага її вибухової речовини становив понад 200 кг, довжина — близько 8 метрів, калібр — 533 міліметра. Ця торпеда оснащена апаратурою самонаведення та призначена для ураження підводних човнів і надводних кораблів. Стрільбові випробування цими торпедами проводилися з підводних човнів у 1978-1980 роках на Чорноморському флоті.

Цей боєприпас далеко не перший, знищений севастопольськими піротехніками цього року. За три місяці роботи на рахунку рятувальників уже близько 600 знешкоджених вибухонебезпечних предметів, серед яких артснаряди, міни, гранати і бомби. 

Читайте также по теме