ГолосUA
06:27 18/11/2009

У Симоненка рейтинг зростає, у Литвина — падає — соцдослідження

Рейтинги головних претендентів на посаду глави держави протягом останніх трьох місяців суттєво змінилися – Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко відстала від лідера Партії регіонів Віктора Януковича на 19%.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження, які оприлюднив науковий керівник Центру соціальних технологій «Соціополіс» Сергій Літвінов, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, 35% респондентів ще не визначилися, за кого саме віддаватимуть свої голоси на президентських виборах, тому саме їх позиція вплине на результати виборів 2010 року.

Стосовно тих, хто вже визначився, як зазначив С. Літвінов, п’ятірка лідерів президентських передвиборних перегонів у великих і середніх містах країни відома.

Сьогодні за Віктора Януковича готові віддати свої голоси 34,2% міщан, за Юлію Тимошенко – 15,2%, за Сергія Тігіпка – 11,2%, за Арсенія Яценюка – 9,6%, за Петра Симоненка – 4,8%.

«Протягом останніх трьох місяців співвідношення сил головних претендентів на посаду глави держави значно змінилося. В. Янукович за підсумками кінця жовтня-початку листопада значно випередив Ю. Тимошенко. А. Яценюк стрімко втратив підтримку виборців, а С. Тігіпко так само швидко її отримав і в результаті змістив Яценюка з третьої позиції. Втім, поки що розрив між ними не перевищив статистичну похибку», — пояснив експерт.

При цьому С. Літвінов відзначив, що помірний ріст президентського рейтингу спостерігається у лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка.

При цьому стрімко втрачає рейтинг голова Верховної Ради України Володимир Литвин, за якого готові проголосувати 1,2% респондентів, і чинний Президент Віктор Ющенко – 2,4%.

С. Літвінов зауважив, що ще ніколи рейтинг глави держави не був таким низьким. /> «Він б’є все нові і нові «рекорди» і тепер навіть не входить у п’ятірку лідерів виборчих перегонів», — зазначив він.

Крім того, на рейтинг кандидатів на посаду Президента України впливає регіональний чинник. Відповідно до результатів дослідження, В. Ющенка найбільше підтримують жителі Івано-Франківської і Львівської областей, В. Янукович користується підтримкою у Донецькій і Луганській областях, Ю. Тимошенко – на Житомирщині та на Волині, С. Тігіпко – у Запорізькій, Дніпропетровській і Закарпатській областях, А. Яценюк – у Чернівецькій області, а П.Симоненко – на Харківщині та на Чернігівщині.  

Опитування проводилося 2-8 листопада 2009 року у містах України з кількістю населення більше 100 тис. осіб. Опитано було 2403 респондентів. Похибка не перевищує 2,0%.

А. Йовик

 

Читайте также по теме