ГолосUA
06:28 10/12/2008

У Стокгольмі та Осло нагородять Нобелівських лауреатів

У Стокгольмі сьогодні відбудеться вручення Нобелівських премій. Як повідоило NEWSru, десять з дванадцяти лауреатів одержать почесний диплом і золоту медаль з портретом засновника премії у Філармонії Стокгольма. Їх вручатиме король Швеції Карл ХVI Густав.

Серед претендентів на нагороду — німець Харальд цур Хаузен, який удостоєний високої нагороди за відкриття вірусу папіломи людини, що призводить до раку шийки матки, французи Франсуаза Барре-Сінуссі і Люк Монтаньє — за відкриття вірусу імунодефіциту людини.

Американець Енріко Фермі одержить премію за відкриття механізму спонтанного порушення симетрії у фізиці елементарних частинок, японці Макото Кобаясі і Тосіхіде Маскава — за відкриття джерела порушення симетрії, яке дозволило передбачити існування в природі щонайменше трьох сімейств кварків, нагадало ИТАР-ТАСС.

Нагорода вручається японцеві Осаму Сімумора, американцям Мартіну Челфі і Роджеру Цієну "за відкриття і дослідження у галузі зеленого флюоресцентного білка GFP", а також письменникові з Франції Жану-Марі Густаву Леклезіо — "автору нових напрямків, поетичних пригод і плотського екстазу, досліднику людства за межами пануючої цивілізації і всередині неї".

Американець Пол Кругман одержить премію Банку Швеції пам`яті Альфреда Нобеля за "аналіз моделей торгівлі і місця економічної діяльності".

У Стокгольмі через погіршення здоров`я відсутній один з лауреатів — 87-річний американський фізик Йоїтіро Намбу. Нобелівський диплом і медаль передасть йому сьогодні в Чікаго посол Швеції в США.

Премію миру буде вручено сьогодні в Осло. Її лауреатом став екс-президент Фінляндії Марті АхтісааріІ за свою тридцятирічну миротворчу діяльність на різних континентах.

Для лауреатів і гостей організують святковий банкет. Урочистості відбудуться в день пам`яті Альфреда Нобеля, який помер 10 грудня 1896 року.

Сьогоднішня церемонія вручення Нобелівських премій -107-я. У кожній з шести нобелівських дисциплін її розмір склав 10 млн. крон (приблизно 1,2 млн. доларів).

 

 

Читайте также по теме