ГолосUA
13:36 26/09/2009

У столичних дитсадках виявили прострочені продукти і відсутність сертифікатів якості на харчі

У деяких дитячих садках Києва виявили прострочені продукти, відсутність сертифікатів якості на харчі і персонал без медичної перевірки.

Про це свідчать результати традиційних вересневих рейдів по державних дитячих садках.

Попри той факт, що про перевірка є плановою і про неї попереджають за 10 днів, ідеального дитсадка поки не знайшли.

Зокрема, контролери виявили, що на вагах, які призначені для зважування дітей, вимірюють вагу продуктів. До того ж інструмент пройшов перевірку ще у 2006-му. Отже, їхня точність під сумнівом, говориться в повідомленні.

Також було знайдено 25 пачок фактично простроченого масла. /> «Відповідно до правил і норм умови зберігання масла: від «0» градусів до «-5». А воно зберігається при плюсовій температурі в побутовому холодильнику. Тобто фактично термін зберігання скорочується. Отже, судячи з дати на упаковці, він начебто не закінчився, а насправді з тиждень як вичерпався», – наголосила спеціаліст ГУ з питань захисту прав споживачів КМДА Олександра Черненок.

Згущене молоко контролери теж забракували, оскільки під його виглядом дітям давали продукт згущений з цукром, до складу якого входить пальмова олія, що є протипоказаним для годування дітлахів.  

При цьому керівництво дитячих закладів себе винним не вважає і свою вину щодо якості продуктів заперечує, оскільки «продукти закуповує районний відділ освіти в тих, хто виграв тендер в Міністерстві освіті».

«Що привезуть – тим і годуємо. Є спеціальні тендери серед тих, хто може завозити продукти. Ми від них отримуємо продукти централізовано. Це питання не до мене. Ідіть в Міністерство освіти», — зазначила директор дитсадка «Совочки» Ніна Хромцова.

Контролери переконують, що керівництво садка мало б вимагати супровідні документи про якість продуктів, а в разі відсутності – не приймати їх. До того ж деякі продукти зіпсувалось не через систему тендерів, а через звичайну халатність.

На усунення недоліків дитячим закладам дали 30 днів. Якщо ситуацію не виправлять, їх оштрафують на 170 гривен. На директора напишуть адмінпротокол. А тих кухарів, у яких не має медичних висновків, санстанція має відсторонили від приготування страв.

За матеріалами «УБР».

 

Читайте также по теме