ГолосUA
17:49 27/07/2009

У столиці зростає кількість недобудов

Київський ринок первинної нерухомості перебуває в глибокій кризі.

Забудовникам навіть за допомогою знижок і розстрочок платежів не вдалося залучити покупців. Експерти кажуть, що кількість недобудов збільшується, тому що поліпшення ситуації найближчим часом не передбачається.

Незважаючи на значне зниження вартості квартир на первинному ринку (за рік квартири в Києві подешевшали в доларовому еквіваленті на 35%), попит знизився до рекордного рівня.

За даними фахівця департаменту маркетингу компанії SV Development Сергія Костецького, якщо торік забудовники реалізовували близько 800 квартир на місяць, то нині сумарно продають лише кілька десятків. До того ж, сьогодні покупці навіть не розглядають пропозиції, якщо об’єкт готовий менше, ніж на 90%.

Але навіть у сегменті закінчених будинків або зданих в експлуатацію об’єктів пропозиція істотно перевищує попит: на продаж виставлено 3,5-4 тисячі квартир, у той час, як попит не перевищує 1 тисячі на рік.

За словами фахівців, істотне перевищення пропозиції на ринку первинної нерухомості і відсутність попиту приведуть до жорсткості конкуренції серед забудовників і витиснення компаній, що не мають коштів на будівництво.

Зменшення кількості компаній, що працюють на ринку первинної нерухомості помітно вже зараз: якщо рік тому на київському ринку їх було більше 90, то тепер їх не більше 70-ти. Через відсутність коштів на подальше будівництво за останні два місяці з продажу було знято 34 будинки.

Стосовно вартості квартир, до кінця літа нові апартаменти в зданих в експлуатацію будинках, за прогнозами аналітиків, можуть подешевшати ще на 5-10%.

За матеріалами: «Дело»

 

Читайте также по теме