ГолосUA
14:10 03/09/2010

У світі стрімко ростуть ціни на харчі

Організація об’єднаних націй закликала до проведення спеціального засідання для обговорення зростання цін на харчі у світі. 

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) твердить, що скликає зустріч, яка відбудеться 24 вересня, у відповідь на стурбованість, яку висловлюють країни-члени. Ціни на харчі у світі за останні 2 місяці зросли на 5%, що частково спричинене забороною Росії на експорт зерна після того, як п’яту частину врожаю там знищила посуха та пожежі.

У четвер російський прем’єр Путін оголосив, що Росія подовжує дію заборони на експорт зерна принаймні до грудня 2011 року.

У Мозамбіку виникли безпорядки, в результаті яких семеро людей загинули і близько 300 було поранено, після того, як уряд вирішив підняти ціну на хліб на 30%. У кількох інших країнах зростає обурення громадськості зростанням цін.

Зустріч ООН, можливо, відбудеться у Римі. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) каже, що зустріч має на меті "конструктивні" переговори експортерів та імпортерів зерна і відповідну реакцію на ситуацію на ринку.

Очікується, що цьогорічний врожай в Росії становитиме 60 млн. тонн, але Росії, за оцінками, потрібно 80 млн. тонн для внутрішнього вжитку. Ціна на пшеницю зросла на понад 50% з початку липня. Україна, де урожай пшениці очікують нижчий, ніж минулого року, не запроваджувала заборону на експорт.

У Росії ціни на деякі засадничі продукти зросли приблизно на 30%, що може привести до того, що уряд може запровадити обмеження цін на харчі. Майже у половині російських регіонів ціна на гречку зросла від 30 до 84%. Зростають також ціни на рис, яйця і молоко.

В Україні ціна на гречку також різко зросла і уряд твердив про можливість стримувати ціни на продовольство. А Президент Янукович розпорядився "стабілізувати ситуацію на ринку продовольства".

 За матеріалами: Бі-Бі-Сі

Читайте также по теме