ГолосUA
16:34 12/03/2010

У світі відзначають День нирки

Всесвітній день нирки – це ініціатива Всесвітнього нефрологічного суспільства /International Society of Nephrology/ і Міжнародної федерації ниркового фонду, яка має на меті проведення глобальної профілактично- інформаційної кампанії, сфокусованої на проблемах зі здоров’ям людей у світовому масштабі. Компанія проводиться щорічно в другий четвер березня у понад 100 країнах світу на 6 континентах.

Україна вперше приєдналась до Глобального міжнародного проекту «Всесвітній день нирки» у 2008 році. Кампанія 2010 року пройде під гаслом : “Захисти свої нирки! Контролюй діабет!” Вона присвячена важливості контролю за рівнем цукру в крові та артеріальним тиском . Це ключові фактори, що можуть призводити до хронічної хвороби нирок. Тому люди з хронічними хворобами нирок знаходяться в групі ризику.

Щорічні дослідження показують, що кількість хворих з термінальною нирковою недостатністю зростає в усьому світі. На сьогоднішній день приблизно кожен десятий дорослий на планеті має одну з форм уражень нирок, приблизно 1,8 мільйонів людей одержують замісну ниркову терапію. Функція нирок цих людей може також прогресивно погіршуватися аж до того моменту, коли виникає потреба в «заміні» нирки, яка полягає в проведенні діалізу для очищення крові або пересадці нирки від донора.

Цими днями інформаційно-профілактичні заходи кампанії „Всесвітній день нирки” пройдуть майже по всіх містах України.

І. Тимошенко

 

Читайте также по теме